characters characters

Romania, pe locul 44 din 76 in topul mondial al educatiei

03 iunie 2015    |   649 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sala de clasa
OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) a facut public topul mondial al sistemelor de invatamant, realizat pe baza rezultatelor obtinute de elevii de 15 ani din 76 tari la teste de matematica si stiinte, precum PISA, dar si la alte teste date in SUA (TIMSS) si America Latina (TERCE).

Romania se afla pe locul 44 din 76, fiind situata pe ultimul loc in randul tarilor din spatiul comunitar europen, dupa Bulgaria, care se afla pe locul 43.

Primele cinci tari din top sunt asiatice:

1. Singapore
2. Hong Kong
3. Coreea de Sud
4. Japonia
5. Taiwan


Singapore, o tara cu niveluri ridicate de analfabetism in anii ’60, devine astfel un exemplu de urmat sau cel putin de analizat pentru statele care isi doresc sa faca progrese in privinta sistemului de invatamant. Autorii studiului explica succesul statelor asiatice in domeniul educatiei prin accentul pus pe asteptarile ridicate fata de fiecare elev si pe atragerea celor mai talentati profesori pentru clasele cu elevi care au dificultati de invatare: „Daca intri intr-o sala de clasa asiatica, vei gasi profesori care se asteapta ca fiecare elev in parte sa aiba succes. Exista multa rigoare, multa concentrare a atentiei si coerenta.”


Locul 6 este ocupat de Finlanda, urmata de Estonia si Elvetia.


Ultimele cinci locuri sunt ocupate de:
72. Oman
73. Maroc
74. Honduras
75. Africa de Sud
76. Ghana

Topul indica si declinul sistemului de invatamant in Suedia, precum si slaba performanta a invatamantului din SUA, care, situat pe locul 28, este depasit de Vietnam.

Raportul arata si relatia dintre educatia de performanta si evolutia economica a tarilor, sugerand faptul ca in tarile in care educatia se realizeaza la standarde inferioare, economia are de suferit si aratand ca o imbunatatire a sistemului de invatamant duce la crestere economica.

Poti vedea ce fel de intrebari contin testele PISA si poti incerca sa rezolvi cateva accesand link-ul urmator: OECD.org


Sursa si top complet: BBC.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/csessums/4424044414/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu