characters characters

Studiu UNICEF: Adolescentii romani si comportamentele de risc

08 iulie 2015    |   729 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

adolescentiLa cererea UNICEF Romania, Fundatia Romanian Angel Appeal a realizat studiul privind normele sociale care influenteaza comportamentele de risc ale adolescentilor din Romania.

Studiul si-a propus identificarea normelor sociale care contribuie la decizia adolescentilor de a avea comportamente de risc: consumul de alcool si tutun, consumul de droguri si initierea timpurie a vietii sexuale (inainte de varsta de 16 ani).

La studiu au participat adolescenti cu varsta intre 10 si 18 ani din orasele Iasi, Bacau, Cluj-Napoca, Constanta si Bucuresti.

Rezultatele studiului

Fumatul si consumul de alcool

In toate orasele, peste 50% dintre adolescentii cu varsta intre 14 si 18 ani au declarat ca au incercat sa fumeze cel putin o data, cei mai multi in Bucuresti (66%), cei mai putini in Iasi (53%). Intre 50 si 55% dintre ei au fumat cel putin o data in ultima luna. In randul copiilor de 10-13 ani, prevalenta fumatului se situeaza intre 2% si 7%.

Majoritatea adolescentilor au raspuns la intrebarea “Cati dintre cei de varsta ta crezi ca fumeaza?”: „mai mult de jumatate” sau „toti”.

Adolescentii cu varsta intre 14 si 18 ani au declarat ca au fumat sau consumat alcool pentru prima data in intervalul de varsta 13-14 ani.

Cand au evaluat parerea celor de aceeasi varsta fata de consumul de alcool, adolescentii au declarat ca ii considera mai inclinati catre sustinerea comportamentelor interzise decat sunt ei insisi, opinia lor fiind mai moderata cand evalueaza atitudinile prietenilor. 17% dintre adolescentii din Constanta si 32% dintre cei din Bucuresti considera ca parintii sunt de acord cu consumul ocazional si moderat de alcool.

Studiul arata ca grupul de prieteni este important in decizia adolescentilor de a consuma sau nu alcool.

Consumul de droguri

Majoritatea adolescentilor au declarat ca nu stiu cati prieteni consuma droguri sau ca niciunul nu consuma. De asemenea, majoritatea resping consumul de droguri la nivel declarativ, dar au o atitudine mult mai fragmentata fata de acest subiect, variind pe un continuum de la negativ (respingere) la pozitiv (acceptare).

Debutul vietii sexuale

Referitor la intrebarea care este varsta cea mai potrivita pentru debutul vietii sexuale, adolescentii au raspuns „16-17 ani” pentru baieti si „18-19 ani” pentru fete. In practica insa, debutul efectiv se inregistreaza la 14-15 ani in cazul baietilor si la 15-16 ani in cazul fetelor.

Studiul arata ca adolescentii nu discuta frecvent despre acest subiect cu parintii, ci se informeaza mai ales de la prieteni si din mass media. Majoritatea discutiilor cu parintii au ca subiect pericolul aparitiei unei sarcini. „Baietii invata ca pot face ce doresc atata timp cat nu lasa o fata insarcinata, iar fetele invata ca propriul corp este ceva care se afla sub asalt si trebuie pazit, fara informatii precise despre cum ar putea face asta (in afara abstinentei).”,arata rezumatul studiului.

Scoala de asemenea ofera putine ocazii de informare si discutii, iar atunci cand acestea sunt organizate, nu sunt luate in serios de catre adolescenti.

Recomandari

Deoarece adolescentii declara ca programele care pun accent pe sanatate si consecinte negative ale fumatului sau alcoolului sau cele cu tenta moralizatoare nu sunt eficiente, sunt recomandate strategii de preventie care sa prezinte comportamentele de risc ca fiind indezirabile. Indezirabilitatea ar trebui construita prin contrast cu valorile pe care le adopta adolescentii: independenta, experimentare, autenticitate, temperament „cool”. Deja o parte dintre adolescenti ii considera pe cei care consuma prea mult alcool ca fiind „penibili”, „fara demnitate”, „fara control”. Este important ca mesajul acestor strategii sa fie transmis de persoane etalon din aceeasi generatie.

Alte recomandari:

  • Dezvoltarea si implementarea unor programe de dezvoltare a inteligentei emotionale la copii si adolescenti pe toata perioada de scolarizare
  • Dezvoltarea unor programe de formare continua dedicate personalului didactic
  • Dezvoltarea de servicii de petrecere a timpului liber dedicate adolescentilor
  • Dezvoltarea unor interventii de identificare rapida, consiliere si referire catre servicii specializate a parintilor/tutorilor care prezinta consum problematic de alcool

*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu