Consumul de alcool
Cand devine o problema?
- atunci cand adolescentul consuma alcool frecvent si in cantitati mari.
- daca din cauza consumului de alcool apar comportamente violente.
- cand liceanul cauta orice pretext pentru a consuma alcool.
- cand din cauza iesirilor in oras frecvente si a consumului de alcool, scad rezultatele scolare.
- cand apar probleme de sanatate din cauza abuzului de alcool (cum sunt tulburari ale functionarii ficatului, oboseala excesiva, stari de coma alcoolica etc.)
In ce situatii apare?
- atunci cand adolescentul considera ca nu se poate distra cu adevarat decat daca consuma alcool
- atunci cand adolescentul are nevoie sa consume alcool pentru a fi mai relaxat si mai volubil in grupul cu care iese in oras
- atunci cand adolescentul foloseste alcoolul pentru a face fata stresului
- atunci cand adolescentul intra intr-un anturaj in care se consuma alcool si notiunea de „distractie” se invarte in jurul bauturii.
Ce solutii exista?
- Vorbeste cu copilul tau despre efectele pe care le are asupra sa consumul de alcool – atat in ceea ce priveste sanatatea fizica, cat si la nivel psihologic.
- Ofera-i copilului posibilitatea de a viziona documentare privind efectele asupra organismului si a intregii vieti in cazul celor care si-au facut un obicei in a consuma alcool.
- Discuta despre emotiile pe care le resimte copilul tau atunci cand bea alcool, care sunt emotiile si gandurile care il cuprind pentru a intelege de ce anume consuma alcool.
- Apeleaza la ajutor de specialitate daca observi ca incercarile tale nu dau rezultate.
- Cunoaste-i pe prietenii copilului tau si locurile pe care acestia le frecventeaza. Incearca sa introduci adolescentul in alt grup de tineri, in cazul in care anturajul actual are o influenta negativa asupra lui.
Articole despre "Consumul de alcool"
-
Dependenta de alcool a parintilor. Efectele asupra copiilor la maturitate
Cum sunt afectati copiii pe termen lung de dependenta de alcool a parintilor?
-
Copiii si adolescentii „problema”. Noua lucruri de care au nevoie acestia din partea parintilor
Cand descoperim ca suntem depasiti de comportamentele unui copil, ajungem destul de repede la concluzia ca este un copil „problema” sau un copil „dificil”
-
Cum sa discuti cu elevii la clasa despre pericolul consumului de alcool
Recent lansat, ghidul educational “Ramai in joc! Adolescenta fara alcool!” este un instrument de lucru adresat cadrelor didactice si consilierilor scolari, cu ajutorul caruia acestia sa poata discuta cu elevii la clasa despre efectele negative ale consumului timpuriu de alcool.