characters characters

Studiu. Inaltimea si greutatea copiilor in lume

27 noiembrie 2020    |   519 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

studiu inaltimea si greutatea copiilor in lume
O analiza globala recent realizata de Imperial College London comparat greutatea si inaltimea copiilor si adolescentilor din intreaga lume.

Citeste si:

Inaltimea si greutatea copiilor, de la nastere la adolescenta

Obezitatea in copilarie afecteaza capacitatea de invatare


Studiul a folosit date despre 65 milioane de copii cu varste intre 5 si 19 ani din 193 de tari si a aratat ca acesti indici ai sanatatii si calitatii dietei variaza enorma in diferite tari ale lumii.

Studiul a aratat ca exista o diferenta de 20 centimentri intre adolescentii din populatiile cele mai inalte si cele mai scude din lume – acest lucru inseamna o diferenta de crestere de 8 ani pentru fete si o diferenta de crestere de 6 ani pentru baieti. De exemplu, studiul a aratat ca in medie, fetele de 19 ani din Bangladesh si Guatemala (tarile cu cele mai scunde fete) au aceeasi inaltime ca fetele de 11 ani din Tarile de Jos, tara cu cei mai inalti copii din lume.

Autorii studiului atrag atentia ca diferentele de alimentatie din copilarie, in special lipsa alimentelor de calitate pot duce la subdezvoltarea copiilor si la o crestere a obezitatii in copilarie, afectand calitatea vietii pe termen lung.

Cercetarea a adunate date despre copii in perioada 1985-2019, aratand ca tarile cu cei mai inalti adolescenti de 19 ani se afla in Nord-Vestul si centrul Europei, incluzand Tarile de Jos, Muntenegru, Danemarca si Islanda.

Tarile cu cei mai scunzi adolescenti in varsta de 19 ani sunt situate mai ales in Sudul si Sud-Estul Asiei, America Latina si Africa de Est.

Cele mai semnificative imbunatatiri in privinta inaltimii copiilor in ultimii 35 ani au fost observate in tarile cu crestere economica, precum China, Coreea de Sud si unele regiuni din Asia de Sud-Est. De exemplu, adolescentii chinezi sunt azi mai inalti cu 8 centimentri decat adolescentii din 1985, China trecand de pe locul 150 din 1985 pe locul 65 in 2019.

Studiul a evaluat si indicele masei corporale, o masura a raportului dintre inaltime si greutate. Analiza a aratat ca adolescentii de 19 ani cu cei mai mari indici ai masei corporale se afla in Insulele din Pacific, in Estul Mijlociu, SUA si Noua Zeelanda. India si Banglades au avut cel mai scazut indice al masei corporale pentru adolescenti. Diferenta dintre cel mai mare si cel mai mic indice de masa corporala din studiu a fost de 9 unitati, echivalent cu aproximativ 5 kilograme.

In multe tari, copiii de 5 ani au o inaltime si greutate normale, asa cum sunt definite de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cu toate acestea, dupa aceasta varsta, multi copii cresc prea putin in inaltime si prea mult in greutate.

Cea mai importanta cauza pentru acest fenomen este lipsa unei nutritii adecvate si sanatoase, deoarece cresterea in inaltime si in greutate depind de calitatea alimentatiei copiilor.

Studiul atrage astfel atentia asupra faptului ca statele ar trebui sa acorde atentie politicilor care incurajeaza alimentatia sanatoasa in scoli, pentru a veni in ajutorul familiilor dezavantajate.

Sursa: ScienceDaily.com 

*Sursa foto: Freepik.com 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu