characters characters

Romania va participa la Programul pentru evaluarea internationala a competentelor adultilor 2015-2018

06 noiembrie 2015    |   276 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

test
Romania va participa la Programul pentru evaluarea internationala a competentelor adultilor 2015-2018, dezvoltat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, potrivit unei Hotarari de Guvern adoptate marti, 3 noiembrie.

Acesta este un program de evaluare sistematica  si coerenta a nivelului si competentei populatiei cu varste intre 16-65 de ani, care isi propune sa testeze deprinderile de baza de scris/citit, de calcul aritmetic si de rezolvare a problemelor intr-un mediu tehnologic diversificat, necesare pentru integrarea pe piata muncii. Totodata, rezultatele Programului vor ajuta la o mai buna  intelegere a randamentului pe care il au educatia si formarea profesionala din perspectiva pietei muncii, tinand cont de calificari, la stabilirea rolului pe care il au competentele cognitive in ameliorarea perspectivelor evolutiei profesionale a populatiei cu risc, la o mai buna intelegere a eficacitatii sistemelor de invatamant si de formare. Rezultatele programului vor oferi informatii importante atat pentru redimensionarea politicilor educationale, cat si pentru cele de ocupare a fortei de munca, reducand discrepantele dintre educatie si formare profesionala, pe de o parte, si piata muncii, pe de alta parte.

Participarea Romaniei la acest program este importanta din mai multe puncte de vedere:

  • Comisia Europeana sustine participarea statelor membre la acest program avand in vedere ca ofera participantilor noi resurse de bune practici;
  • Din perspectiva dezvoltarii economice se pot imbunatati analiza productivitatii, sustinerea cresterii economice, a competitivitatii, a gradului de ocupare a populatiei pe diferite grupe de varsta;
  • Din perspectiva dezvoltarii sociale se pot sustine mai eficient echitatea, mobilitatea, identificarea grupurilor cu risc si adoptarea de masuri educationale destinate grupurilor vulnerabile in domeniile educatie, formare profesionala, sanatate, ocupare, voluntariat etc;
  • Din perspectiva dezvoltarii tehnologice se poate extinde si aprofunda in mod tintit pregatirea pentru aplicarea noilor tehnologii, dezvoltarea serviciilor publice.

Pe durata implementarii Programului, Centrul National de Evaluare si Examinare va indeplini atributiile de Centru national al Programului pentru evaluarea internationala a competentelor adultilor. Pentru a sprijini indeplinirea obiectivelor Programului, se va constitui un Consiliu national cu rol consultativ format din reprezentanti ai Institutului National de Statistica, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic, Autoritatii Nationale pentru Calificari, Institutului de Stiinte ale Educatiei si Centrului National de Evaluare si Examinare. Reprezentantii acestor institutii vor fi desemnati de catre institutiile nominalizate.

Implementarea Programului implica doua categorii de costuri, acoperite in mare parte din fonduri europene: costuri internationale, reprezentand taxa de participare a tarii si care se ridica la aproximativ 125.000 de euro pentru fiecare din cei patru ani ai Programului, si costuri nationale, care variaza in functie de cerintele si specificul implementarii la nivel national. In cazul statelor membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeana asigura, la cerere, asistenta financiara care sa asigure 75% din costurile internationale. In ceea ce priveste costurile nationale, OECD recomanda ca cel putin o parte a acestor costuri sa fie acoperite prin atragerea de fonduri structurale.

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/lordferguson/1561320157/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu