characters characters

Propunerile Ministerului Educatiei privind facilitatile de transport acordate elevilor

08 martie 2021    |   377 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

transport elevi
Prin proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Educatiei propune urmatoarele masuri:

  • Gratuitate pentru elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, cu varsta de pana la 26 de ani, pentru serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum si transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
  • Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face in avans, cu decontare in luna urmatoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu.
  • Elevilor li se deconteaza cheltuielile de transport intre localitatea de domiciliu si localitatea unde sunt scolarizati, pe durata cursurilor scolare, din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant unde sunt scolarizati. Elevilor care locuiesc la internat sau in gazda li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru.
  • Un alt element de noutate este decontarea cheltuielilor de transport si pentru distante mai mari de 50 de km. Astfel, in situatia in care elevii se deplaseaza de la domiciliu catre unitatea de invatamant la distante mai mari de 50 km beneficiaza de decontarea sumei aferente distantei de 50 km, suma careia i se adauga 1 leu/km/luna,
  • Operatorii de transport rutier vor avea obligatia sa emita documente lunare de transport, cu incadrare in tarifele maxime/kilometru/luna si sa asigure transportul rutier al elevilor. In acest sens, s-a stabilit faptul ca autoritatile de reglementare in domeniul asigurarii transportului vor stabili normele de aplicare si de monitorizare a modului in care operatorii de transport rutier vor respecta noile prevederi legale.
  • Sumele de bani de care urmeaza sa beneficieze elevii, acordate in avans/luna, calculate in functie de distanta de la domiciliu la unitatea de invatamant preuniversitar, pornesc de la 30 de lei pentru 3 km si ajung la 171 de lei pentru 50 de km.
  • Ministerul Educatiei a mai propus ca elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, precum si elevii etnici romani din afara granitelor tarii, bursieri ai statului roman, sa beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de opera, de film si la alte manifestari culturale si sportive, organizate de institutii publice.

In acest context subliniem faptul ca sumele pentru naveta elevilor se acorda in avans, indiferent de tipul de transport, respectiv transport interjudetean sau intrajudetean, asigurandu-se in acest mod realizarea dreptului la educatie.

De asemenea, in conditiile in care principiul general/de baza in stabilirea cuantumului unui abonament consta in calcularea, de regula, la un nivel de 60% din tariful aferent sumei valorii biletelor de transport pentru numarul de zile lucratoare dintr-o luna (21-22/30-31), exista situatii in care tariful corespunde unui numar total de zile/luna (30-31), fara niciun fel de reducere specifica principiului abonamentelor lunare (exemplu: judetul Constanta, unde tariful pe o distanta de cca. 6 km. Cumpana-Constanta, s-a impus la valoarea de 170 lei/luna).

Pentru a sustine interesele elevilor, Ministerul Educatiei solicita reanalizarea tarifelor in aceste situatii punctuale care constituie abateri de la principiul logicii concurentiale, cu grave consecinte cu privire la asigurarea dreptului la educatie.


Sursa: Edu.ro

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu