characters characters

Perfectionismul, asociat cu stilul parental de tip „elicopter”

06 octombrie 2020    |   1248 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +.

perfectionismul asociat cu parentingul de tip elicopter
Perfectionistii au standarde inalte nu doar in privinta lor, ci si a celor din jur. Acelasi lucru este valabil si pentru parintii perfectionisti: ei vor avea standarde ridicate si fata de proprii lor copii, pe care vor incerca sa ii controleze cat mai mult.

Citeste si:

Parentingul de tip elicopter: comportemente, efecte si solutii

Parintii „elicopter” si copiii „de sera”. Ce rezultate au parintii care isi protejeaza excesiv copiii


Asa-numitii „parinti elicopter” sunt cei care au comportamente excesive de ingijire si sustinere a copiilor, care nu sunt adecvate la nivelul de dezvoltare al copiilor. Cu alte cuvinte, sunt acei parinti care fac lucrurile pe care copiii lor sunt deja capabili sa le faca, din dorinta de a controla rezultatele pe care le obtine copilul. Un astfel de stil de parenting nu este benefic pentru copil fiindca nu ii ofera acestuia libertatea si posibilitatea de a invata sa se descurce singur, sa isi dezvolte autonomia si autocontrolul. Efectele negative ale acestui stil parental sunt bine documentate de studii: este asociat cu probleme psihologice, narcisism, consum de droguri si alcool, probleme de adaptare si alte probleme de comportament in randul tinerilor cu varsta intre 18 si 25 ani.

Stim care sunt efectele acestui stil parental, dar care sunt cauzele? Cum ajung parintii sa adopte acest stil de parenting?

Perfectionismul

Un studiu realizat de cercetatori din cadrul Universitatii din Texas si din cadrul Universitatii din  Nebraska a analizat perfectionismul ca factor care duce la parentingul de tip elicopter. Perfectionismul este definit ca o trasatura psihologica manifestata prin dorinta de perfectiune, succes si prestigiu. Parintii perfectionisti vor tinde sa isi vada copiii ca fiind o reflectie a lor insisi. „Parintii perfectionisti vor sa isi vada copiii reusind pentru ca acest lucru ii face sa se simta bine. Nu spun ca acesti parinti nu isi iubesc copiii, desigur ca ii iubesc. Dar isi evalueaza propria valoare personala bazandu-se pe succesul copiilor lor. Acesta este criteriul in functie de care isi masoara succesul lor ca parinti.”, arata autorul studiului.

Anxietatea

Parintii anxiosi sunt si ei predispusi in a deveni parinti de tip elicopter. Anxietatea parintilor ii face pe acestia sa se gandeasca la toate lucrurile rele care se pot intampla, luand deciziile legate de copil condusi de ideea de a reduce riscurile. Studii anterioare au aratat ca acei parinti care au multe regrete in legatura cu viata lor tind sa se implice excesiv in viata copiilor, pentru a-i proteja pe acestia de regrete similare.

Solutii posibile

Cum pot parintii perfectionisti sa reduca implicarea in viata copiilor lor? Autorii studiului recomanda ca mai intai, parintii sa inceapa sa isi vada propria valoare personala, independenta de copiii lor.

„Vedem cateodata parinti, mai ales mame, care se definesc doar prin rolul de mama, nu si prin rolul de sotie, prin munca sau prin pasiunile sale, doar prin rolul de mama. Cred ca aceste limite interpersonale confuze intre parinte si copil pot fi daunatoare din punct de vedere psihologic pentru parinte. Este nevoie ca parintii sa isi dea seama ca exista elemente din viata lor – fie ca e vorba de cariera, de relatii personale sau de hobby-uri- care sunt independente de rolul lor de parinte, astfel incat sa nu cada in capcana de a vrea sa-si creasca copilul pana cand acesta are 40 ani.”, declara autorul studiului.

Sursa: ScienceDaily.com

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu