characters characters

Parintii „elicopter” si „copiii de sera”

Ce rezultate au parintii care isi protejeaza excesiv copiii

26 noiembrie 2019    |   876 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

parintii elicopter si copiii de sera
Parintii prea implicati in viata copiilor, cu o nevoie excesiva de a-i proteja pe acestia si de a lua decizii in locul lor au fost numiti in literatura de specialitate „parinti elicopter” - pentru ca tind sa „pluteasca” in apropierea copiilor lor tot timpul. Cercetatorii care au studiat efectele asupra acestui stil parental asupra copiilor vorbesc acum despre „copiii de sera” - prea vulnerabili in fata dificultatilor si lipsiti de aparare in fata aversitatilor, asemanatori plantelor crescute intr-un mediu ultraprotejat.

Citeste si:

Parintii „elicopter”: comportamente, efecte si solutii

Copiii parintilor elicopter vor avea depresie si anxietate la maturitate


Un astfel de studiu recent scoate in evidenta cateva concluzii de interes pentru parinti:


Multi parinti elicopter tind sa se implice excesiv in alegerile si viata copiilor pentru propriul beneficiu, nu neaparat pentru binele copilului. Majoritatea parintilor elicopter fac parte din clase sociale avantajate, in care presiunea ca propriul copil sa aiba acelasi succes ca parintele este ridicata. Parintii care intervin in modalitati ilegale pentru admiterea copilului la facultati prestigioase reprezinta un astfel de exemplu. Autoarea studiului arata ca astfel de actiuni sunt justificate prin teama parintelui ca propriul copil nu va fi admis la o facultate suficient de prestigioasa sau nu va avea o cariera suficient de apreciata din punct de vedere social. Aceasta motivatie sta si la baza deciziei paritnilor de a-i impinge pe copii catre profesii pentru care acestia nu au niciun interes.


Implicarea excesiva a parintilor le submineaza copiilor imaginea si conceptul de sine si capacitatea de autocontrol. Multi adolescenti crescuti de parinti elicopter care ajung la facultate incep sa aiba comportamente de risc, precum consumul de alcool, pentru a face fata stresului si anxietatii cauzate de provocarile vietii academice. Efectele pe termen lung asupra copiilor sunt:

  • lipsa autonomiei care duce la probleme de anxietate si depresie
  • convingerea ca nu sunt capabili sa se descurce pe cont propriu
  • senzatia ca viata le este definita de forte externe, nu de catre propriile decizii


Ce fel de parinti vor deveni „copiii de sera”?


Inca nu exista studii care sa raspunda la aceasta intrebare, insa „Stim ca oamenii tind sa repete stilul de parenting pe care l-au primit in copilarie, asa ca exista sanse mari ca acesti copii crescuti de parintii elicopter sa se poarte la fel cu propriii copii.”, declara autoarea studiului.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu