characters characters

Parintii elicopter au copii cu probleme de anxietate si depresie

Copiii parintilor ultraprotectivi pot avea depresie si anxietate la maturitate

12 iulie 2016    |   4604 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

parinti elicopterImplicarea parintilor este cruciala pentru dezvoltarea copilului si transformarea sa intr-un adult sanatos din punct de vedere fizic si emotional. Insa cercetatorii arata ca atunci cand parintii sunt prea protectori si prea implicati in viata copiilor (asa-numitii parinti elicopter), copiii pot suferi de depresie si anxietate la maturitate.

„Parintii elicopter sunt parintii care se implica mai mult decat ar fi cazul. Ei au intentii bune insa in loc sa ofere sprijin copiilor, tind sa intervina in deciziile copiilor prea mult, chiar si cand acestia devin adulti.”, sustine Kayla Reed, cercetator.

Aceasta arata ca parentingul de tip „elicopter” influenteaza imaginea de sine a copiilor si capacitatea lor de a face fata provocarilor sau situatiilor dificile.

Studiul a vizat 460 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani. Acestia au fost intervievati referitor la felul in care mamele lor le-au influentat deciziile si referitor la modul in care ar reactiona mamele lor in anumite situatii. De exemplu, daca mamele lor i-ar incuraja sa isi rezolve un conflict cu un prieten pe cont propriu sau ar interveni activ in situatie.

De asemenea, li s-au aplicat chestionare care masoara nivelul de depresie, satisfactia vietii, anxietate si sanatatea fizica si au fost rugati sa isi autoevalueze capacitatea de a persevera in situatii complicate sau dificile.

Adolescentii ai caror mame i-au lasat sa fie mai autonomi au obtinut scoruri mai ridicate cu privire la satisfactia vietii, sanatatea fizica si nivele ridicate de autoeficienta (cat de competenti considera ca sunt). Adolescentii cu parinti elicopter au obtinut rezultate mai slabe la nivelul abilitatilor de a realiza anumite sarcini si decizii dificile. Acestia din urma au obtinut si scoruri ridicate la testele de anxietate si depresie, precum si un nivel scazut de satisfactie si sanatate fizica.

„Modul in care parintii interactioneaza cu copiii lor are de-a face foarte mult cu modul in care ajung sa se vada copiii. Daca parintii ofera sprijin, dar ii lasa pe copii independenti, le transmit mesajul ca pot sa ia decizii si pot sa se descurce singuri. Acest lucru nu se intampla daca parintii fac totul in locul copilului. Parintii elicopter au intentii bune, dar pana la urma este important sa sprijine dezvoltarea copilului”, mai spun cercetatorii.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Manea Marius    16.08.2016 - 22:29
    Am cunoscut o situatie dramatica legata de aceasta influenta nefasta a parintilor asupra unei femei care si-a distrus viata facand pe plac acestora. Si pe langa aceasta a antrenat in tragedia ei si alte persoane carora le-a afectat viata profund si ireversibil. E groaznic,e cumplit sa traiesti asa ceva!