characters characters

Muzica ajuta dezvoltarea creierului bebelusilor prematuri

05 iulie 2019    |   716 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni.

bebelusi prematuri
In Elvetia, la fel ca in alte tari industrializate din lume, aproape 1% din copii se nasc „foarte” prematur, adica inainte de 32 de saptamani de sarcina. Desi medicina neonatala a avansat suficient de mult incat acesti copii sa supravietuiasca, riscul de a dezvolta tulburari neuropsihologice ramane foarte ridicat.

Citeste si:

Bebelus agitat? Riscul depresiei postnatale este mai ridicat

Bebelusii simt si preiau stresul parintilor


Pentru a ajuta creierul nou-nascutilor sa se dezvolte pe cat de bine posibil, cercetatorii au venit cu o solutie originala: muzica scrisa special pentru cei mici. Imaginile creierului nou-nascutilor care au ascultat acest tip de muzica arata ca au avut loc modificari importante in retelele neuronale, in special in zonele responsabile cu procesele senzoriale si cognitive.


Studiul a fost realizat cu bebelusi prematuri nascuti la Spitalul Universitar din Geneva, unde vin pe lume in jur de 80 bebelusi prematuri pe an, nascuti dupa o sarcina de 24-32 de saptamani, cu alte cuvinte chiar si cu 4 luni inainte de termen. Majoritatea lor supravietuiesc, insa jumatate dintre ei vor avea probleme datorate dezvoltarii neuronale insuficiente, precum probleme de atentie sau probleme emotionale.


„La nastere, creierul acestor bebelusi este insa imatur. Astfel, dezvoltarea lui continua sa aiba loc in incubator, in conditii foarte diferite de cele din pantecul mamei.”, explica Petra Hüppi, profesorul coordonator al studiului. Imaturitatea creierului bebelusilor si un mediu senzorial disturbat (incubatorul) explica de ce creierul acestora nu se dezvolta normal.


Cercetatorii au venit cu ideea de a compune muzica speciala pentru bebelusii prematuri luand in considerare faptul ca auzul este un simt functional la momentul nasterii acestora si pornind de la ideea ca bebelusii au nevoie de acelasi fel de stimuli pe care i-ar fi procesat in timpul sarcinii.


Astfel, muzica creata pentru copiii nascuti prematur reproduce sunetele pe care le-ar fi auzit in pantecul mamei in timpul dezvoltarii lor. Muzica a fost folosita pentru a crea o structura in timpul zilei, fiind compuse fragmente speciale pentru momentul trezirii si adormirii si pentru momentele in care bebelusii sunt activi.


Bebelusii prematuri care au ascultat muzica au fost comparati cu bebelusi nascuti la termen si cu bebelusi prematuri care nu au ascultat muzica. Bebelusii prematuri care nu au ascultat muzica au prezentat mai putine legaturi neuronale intre diferite zone ale creierului decat bebelusii nascuti la termen. Cea mai afectata retea neuronala a fost cea responsabila de detectarea informatiilor si evaluarea relevantei lor pentru un anumit moment. Aceasta retea este importanta in invatare si in sarcini cognitive, dar si in relatiile sociale si gestionarea emotiilor.


In terapie intensiva, bebelusii prematuri sunt coplesiti de stimuli care nu au legatura cu ingrijirea lor, fiind suprasolicitati din punct de vedere senzorial (de exemplu, bebelusii aud tot timpul usi care se inchid si se deschid, aparate medicale si alarme ale acestora etc.). In aceste conditii, bebelusii prematuri nu pot sa faca legatura dintre un stimul (un sunet sau o atingere de exemplu) si semnificatia lui. Pe de alta parte, bebelusii prematuri care au ascultat muzica au avut retele neuronale mai asemanatoare bebelusilor nascuti la termen.


Primii copii nascuti prematur si care au fost inclusi intr-un astfel de studiu au in prezent 6 ani, varsta la care problemele cognitive incep sa fie detectabile. Cercetatorii urmeaza sa ii evalueze din nou pe copii pentru a descoperi daca efectele pozitive ale muzicii in primele luni de viata sunt inca prezente.


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu