characters characters

Stresul la bebelusi

01 octombrie 2018    |   1047 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

stresul la bebelusi
Relatia dintre parinti si copii este extrem de apropiata inca din primele zile de viata. Nu doar ca bebelusii pot sa simta cand mama este stresata, dar preiau si manifestarile fiziologice ale stresului, potrivit unui studiu realizat de cercetatori din cadrul Universitatii California. Cu alte cuvinte, bebelusul traieste stresul pe care il traieste mama lui.

De multi ani, psihologii sociali au incercat sa inteleaga cum se transmit emotiile de la o persoana la alta. Studiile au aratat ca emotiile pot fi contagioase si ca exista o sincronicitate emotionala intre partenerii de cuplu. Studiul actual a vrut sa analizeze sincronicitatea emotionala si in cadrul relatiei mama-copil.

Primele lectii despre cum se gestioneaza in mod adecvat stresul si emotiile negative, au loc prin interactiunile parinte-copil, de zi de zi. Pentru a observa cum au loc aceste procese, in studiu au fost incluse 69 de mamici, cu copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 14 luni.

Activitatea cardiovasculara de baza (in momentele lipsite de stres) a mamelor si beblusilor a fost inregistrata prin senzori cardiovasculari. Ulterior, mamele si copiii au fost separati, cercetatorii cerand mamelor sa tina un discurs de 5 minute in fata a doi evaluatori, urmat de o serie de intrebari. O parte din mame au primit semnale pozitive din partea evaluatorilor, precum aprobare, zambete etc., in timp ce altele au primit semnale nonverbale negative (sprancene ridicate sau incruntate, dezaprobare etc.). O a treia categorie de mame participante la experiment nu au primit niciun feedback din partea evaluatorilor.

Ulterior, mamele au fost reunite cu copiii lor. Asa cum s-a prezis, mamele care au primit un feedback negativ au aratat o reducere a emotiilor pozitive si o crestere foarte ridicata a emotiilor negative, in comparatie cu celelalte doua categorii de mame (care au primit feedback pozitiv sau niciun feedback). De asemenea, au manifestat si semne ale stresului cardiac ridicat. Copiii au preluat raspunsul la stres al mamei. Copiii ale caror mame au primit evaluari negative au manifestat cresteri la nivelul ritmului cardiac. In plus, cu cat in timp raspunsul la stres al mamei era mai puternic, cu atat raspunsul la stres al copilului era mai mare.

„Inainte de a invata sa vorbeasca si de a fi capabili sa se exprime, putem trece usor cu vederea ca bebelusii sunt extrem de conectati la starile emotionale ale parintilor. Poate ca bebelusul tau nu este capabil sa iti spuna ca pari stresat sau sa te intrebe ce este in neregula, dar cercetarile arata ca din momentul in care copilul e in bratele tale, simte reactiile fiziologice asociate cu emotiile tale si imediat incepe sa le simta la randul lui, in propriul corp .”, mai spun oamenii de stiinta.

Emotiile parintilor se transmit copiilor prin nenumarate cai: prin voce, miros si expresii faciale. Asemenea studii sunt importante pentru ca arata cum sanatatea si starea de bine a parintilor se pot transmite de la o generatie la alta.

Cum poti folosi aceste informatii:

  • Tine minte ca, desi „E mic, nu intelege.”, bebelusul tau este pregatit sa perceapa reactiile emotionale ale celor din jur, chiar daca nu are capacitatea cognitiva de a exprima si intelege acest lucru.
  • In momentele de tensiune emotionala, este important sa incerci sa te calmezi inainte de a interactiona cu bebelusul, pentru a diminua nivelul de stres pe care il traieste acesta.

Sursa: PsychologicalScience.org


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu