characters characters

Mamele de preadolescenti sunt cele mai deprimate

Preadolescenta este cea mai dificila varsta a copiilor

16 ianuarie 2017    |   898 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 18 ani +.

mama si fiica preadolescentaCand ne gandim la experienta de mama, probabil cea mai dificila perioada ni se pare cea din primii ani de viata ai copilului, cand lipsa somnului, stresul si, daca e vorba de primul copil, lipsa de experienta ii pot face pe multi parinti sa ajunga la epuizare fizica si emotionala.

Un studiu asupra 2200 mame arata insa ca mamele de preadolescenti (copii in varsta de 11 si 12 ani) declara un nivel mai crescut de stress si depresie decat mamele ale caror copii sunt in alte etape de varsta. Mamele ai caror copii erau bebelusi sau adulti au avut cele mai bune rezultate cu privire la starea lor de bine, rolul de parinte si perceptia asupra propriilor copii.

Se pare ca, in ciuda oboselii si a greutatilor ce apar dupa nastere, mamele traiesc o stare de satisfactie ridicata si multumire atunci cand incep sa aiba grija de copiii lor. In perioada pubertatii insa, mamele au tot mai putin interactiuni pozitive cu copiii, iar provocarile de parinte devin mai complexe. Studiul confirma proverbul: „Copii mici, probleme mici; copii mari, probleme mari.”.

Problemele apar in perioada preadolescentei fiindca copiii trec prin pubertate, ceea ce inseamna: schimbari hormonale, corporale si emotionale. Apar si primele tentatii de a experimenta cu diverse comportamente de risc: fumatul, consumul de alcool si droguri. In plus, apar dificultatile de adaptare la un nou ciclu scolar, cel gimnazial. De asemenea, cerintele din punct de vedere scolar sunt mai mari, iar toate acestea reprezinta provocari prea multe si prea bruste, pentru ca preadolescentii sa le gestioneze in mod adecvat. Preadolescentii incep sa se separe de parinti si sa acorde o importanta mai mare grupului de prieteni. De multe ori, acest lucru inseamna testarea limitelor si incalcarea regulilor.

Mamele sunt primele persoane care reactioneaza la problemele copiilor, iar imbratisarile si povestile de seara nu mai functioneaza la aceasta varsta. In perioada preadolescentei, mamele trebuie sa invete sa traseze limite foarte fine, sa ia decizii, sa negocieze, sa ofere sprijin si sa faca judecati corecte cand vine vorba de copiii lor.

De asemenea, unele comportamente ale preadolescentilor pot rani emotional mamele. Preadolescentii devin mai distanti fata de mame, pot incepe sa raspunda urat sau rautacios. Aceste comportamente sunt tipice varstei, insa sunt si foarte dureroase pentru mame. Cel mai ridicat nivel al depresiei a fost gasit la mamele care isi percepeau copiii ca fiind obraznici si distanti.

Deprimarea rezulta si din modificarile care au loc la nivelul corpului mamelor. Acestea incep sa experimenteze semne ale apropierii de varsta mijlocie, cu declin atat in abilitatile cognitive, cat si in cele fizice. E o perioada in care si satisfactia maritala este mai scazuta, iar certurile sunt mai frecvente.

Este bine ca mamele si tatii de preadolescenti sa tina minte ca aceasta perioada este dificila nu doar pentru ei, ci si pentru copii si sa se inarmeze cu intelegere si rabdare.

 Sursa: Aeon.co


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu