characters characters

Invatarea online creste nivelul de stres al cadrelor didactice care sunt si mame

12 noiembrie 2020    |   7552 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

mamele cadre didactice
Trecerea la scoala online, impreuna cu impartirea inegala a sarcinilor casnice creeaza in prezent un nivel de stres extrem de ridicat asupra mamelor care sunt cadre didactice, arata o noua cercetare realizata in cadrul Universitatii din Buffalo.

Cercetarea a explorat provocarile cu care se confrunta mamele care lucreaza in invatamant.

„Echilibrul dintre o cariera in invatamant si rolul de mama pare sa devina din ce in mai dificil. Ambele roluri implica ingrijire si atentie acordata celor din jur, putand duce la epuizare fizica si emotionala. Implicatiile cercetarii noastre sunt cu atat mai relevante astazi, cand rolurile de mama si de cadru didactic au devenit mai solicitante o data cu trecerea la predarea online ca urmare a pandemiei. O intelegere mai completa a experientelor mamelor-cadre didcatice ar putea ajuta la formularea de politici care sa le ajute mai bine.”, declara Julie Gorlewski, co-autoarea studiului.

Studiul a constat in interviuri la care au participat 12 mame cadre didactice. Raspunsurile acestora au scos in evidenta avantajele dublului rol: rolul de mama le-a ajutat sa comunice mai bine cu parintii elevilor si cu elevii, iar munca de cadru didactic le-a ajutat sa inteleaga mai bine dezvoltarea propriilor copii. In afara de avantaje, cercetatorii au identificat si un risc mai ridicat de epuizare in randul participantelor.

Trecerea la predarea online a creat asteptari mai ridicate fata de profesori, de la care parintii si elevii se asteapta sa poata fi contactati aproape la orice ora. Aceste solicitari sunt o presiune in plus fata de munca suplimentara pe care cadrele didactice o realizeaza in afara orelor de predare, cand noteaza lucrari sau planifica lectiile.

In plus, cadrele didactice sunt nevoite sa se ocupe si de educatia propriilor copii care invata la randul lor acasa.

In afara de aceste presiuni suplimentare, mamele sunt cele care se ocupa de treburile casnice in mai mare masura decat partenerii lor. Chiar si atunci cand partenerii lor isi asuma responsabilitati casnice in mod egal, mamele sunt cele care planifica si gestioneaza aceste responsabilitati.

Studiul scoate in evidenta si faptul ca 1 din 6 cadre didactice au un al doilea serviciu, fiind de 3 ori mai probabil ca un cadru didactic sa aiba joburi multiple decat orice alta profesie.

Autorii studiului arata ca „Acest eveniment global neprevazut si extrem de dificil are potentialul de a scoate la iveala o parte din munca invizibila pe care o realizeaza mamele si cadrele didactice. Rezultatele acestui studiu pot fi folosite pentru a promova conditii de lucru mai bune pentru cadrele didactice, dar si pentru alte mame care muncesc.”.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Sofia Emilia    14.11.2020 - 18:51
    Doamna Anca Comșa, oare de ce în aceasta tara nimeni nu crede pe nimeni ? Oare de ce nu putem da credit nimănui? Oare dumneavoastră, care nu aveți profesia de cadru didactic, puteți face aprecieri atât de drastice la adresa unui dascal? Cum va simtiti cand oamenii critica aspru cadrele medicale, dvs știind cata munca este în spatele unei banale perfuzii pusa corect? În aceasta tara, nimeni nu crede nimănui, toți ne credem furați. Suferim de paranoia de fiecare data când alții sunt scoși în fata. Toți avem rostul nostru intr-o societate. Si dacă la un moment dat cineva a evidențiat o categorie profesionala sau sociala, nu a favut-o în defavoarea alteia, ci a facut-o pur și simplu. Sunt cadru didactic și mama și da, va spun ca este foarte greu. Și este normal sa nu știe cei care nu sunt profesori. Dar dacă cineva ar crede pe cuvânt, oare ar muri?
  • Fără foto
    Otilia    14.11.2020 - 15:50
    Doamna asistenta medicală, NU apreciaza activitatea cadrelor didactice, să nu zic muncă cadrelor, că cadrele, în exprimarea doamnei cadru medical, își mai permit un job. Da, avem un job cât 10 și plătit un sfert. Invit părinții să realizeze proiecte de lecție, activități adaptate on-line și să "țină în frâu " 30 de copii, să-i activeze pe toți.