characters characters

Studiu. Empatia parintilor poate preveni comportamentele delincvente ale adolescentilor

18 martie 2021    |   624 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

empatia parintilor si comportamentele delincvente
Empatia parintilor fata de proprii copii are un impact puternic asupra comportamentelor acestora. Un studiu realizat pe o perioada de 4 ani in care au fost inclusi 4000 de elevi cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani arata ca cei care au primit empatie din partea parintilor, au avut mai putine comportamente delincvente, in comparatie cu cei care au simtit ca parintii le ofera doar sprijin practic.

Citeste si:

Studiu. Legatura dintre empatie si creativitate 

Cum poti incuraja empatia in familie 


In plus, empatia parintilor modeleaza empatia copiilor. Astfel, cu cat sunt mai empatici parintii, cu atat copiii au o capacitate mai mare de a constientiza si intelege emotiile celor din jur.

Cercetarea a pornit de la studii anterioare, care au abordat relatia dintre sprijinul pe care parintii il ofera copiilor si comportamentele delincvente si care au avut rezultate contradictorii.

Autorii studiului au vrut sa decopere daca intre sprijinul parental si comportamentele delincvente ale copiilor nu exista si alti factori, precum empatia parintilor.

Sprijinul parintilor a fost masurat prin afirmatii de genul „Am incredere in parintii mei.” si „Vorbesc des cu parintii mei.”, iar empatia copiilor a fost masurata prin afirmatii precum „Incerc sa empatizez cu prietenii mei.” si „Incerc sa ii fac pe ceilalti sa se simta bine.”. La varsta de 16 si 17 ani, copiii au completat chestionare despre frecventa comportamentelor delincvente, precum desenul cu grafitti in spatii publie, distrugerea de obiecte sau folosirea fortei pentru a obtine bani sau alte lucruri de valoare de la alte persoane.

Folosind diferite tehnici statistice si analizand comportamentele delincvente ale copiilor participanti la studiu in toata aceasta perioada, cercetatorii sustin ca empatia parintilor pare sa medieze relatia dintre sprijinul parental si comportamentul delincvent. Copiii care au avut parte de un sprijin parental empatic, au avut si niveluri ridicate de empatie si implicit mai putine comportamente delincvente.

Autorii studiului arata ca exista si alti factori care pot media relatia dintre sprijinul paerental si delincventa, precum interesele sociale si stima de sine a copiilor, factori care ar putea fi abordati in cercetari viitoare.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu