characters characters

Dezvoltarea emotionala a baietilor

Baietii au nevoie de mai mult sprijin emotional decat fetele

27 septembrie 2018    |   6819 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

dezvoltarea emotionala a baietilor
Cand vine vorba de cresterea baietilor si cresterea fetelor, putem gasi cu usurinta o multime de stereotipuri sociale: baietii se joaca cu masini si roboti, fetele cu papusi, baietii sunt puternici si nu plang (sau nu ar trebui sa planga) des, iar fetele sunt sensibile si delicate. Cat de corecte aunt aceste stereotipuri privind dezvoltarea emotionala a copiilor?

Un studiu realizat in 2000 atragea atentia ca inca din timpul sarcinii, creierul baietilor este mai sensibil la stresul sau depresia mamei decat creierul fetelor, iar la nastere, nivelul de dezvoltare al creierului baietilor este in urma cu 6 saptamani fata de cel al fetelor. In primii ani de viata, baietii par de asemenea sa aiba mai multe probleme decat fetele: sunt mai predispusi la dislexie si disgrafie, la ADHD sau probleme de comportament.

Citeste mai mult despre acest subiect:

Si baietii plang - cum il ajuti pe baiat sa isi exprime emotiile

Cum cresti un baiat puternic din punct de vedere emotional


Rezultatele scolare ale fetelor sunt in general mai bune decat ale baietilor, iar unii cercetatori pun acest lucru pe seama dezvoltarii mai lente a baietilor, care spre finalul adolescentei, recupereaza aceasta diferenta in performanta academica.

Deoarece la nastere creierul baietilor este deja mai sensibil decat al fetelor, bebelusii baieti vor avea nevoie de mai multa atentie si afectiune decat fetele. Studiile au aratat ca bebelusii baietii exprima mai multe emotii, negative si pozitive, se concentreaza mai mult asupra mamei si cer mai mult contact fizic cu acestea, in comparatie cu fetele. Astfel, se pare ca baietii ii solicita pe parinti mai mult decat fetele. Iar felul in care parintii percep emotiile baietilor si emotiile fetele este diferit inca din primii ani de viata ai copiilor. Astfel, mamele tind sa identifice mai usor furia la baieti decat la fete. Iar baietii la randul lor tind sa manifeste mai putina empatie sau compasiune fata de tristetea altor copii, in comparatie cu fetele. Explicatia pentru acest fenomen sta in nivelul de anxietate mai ridicat al baietilor: baietii nu au resursele emotionale necesare pentru a face fata tristetii altor copii, potrivit unui studiu. Alte studii arata ca baietii nu stiu sa isi gestioneze nici propriile emotii negative, alegand sa le nege existenta.

Daca adaugam si faptul ca parintii tind sa descurajeze exprimarea emotiilor la baieti („Baietii nu plang.”), intelegem mai usor de ce exista un numar mai mare de sinucideri in randul barbatilor decat in randul femeilor si de ce barbatii nu cauta ajutor de specialitate atunci cand au probleme emotionale precum anxietatea sau depresia.

Daca esti parinte de baiat, este important sa retii ca baietii au nevoie de mai mult sprijin emotional decat primesc in general, fiind mai predispusi decat fetele la probleme emotionale si de comportament daca nu beneficiaza de acest sprijin.

Sursa: NCBI.gov


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu