characters characters

Si baietii plang. Cum il inveti pe baiat sa isi exprime emotiile

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 septembrie 2012    |   4014 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Vedem frecvent copii mici (fetite sau baieti) care plang: pentru ca cineva le-a luat jucaria, pentru ca cineva i-a certat sau pentru ca s-au impiedicat si s-au lovit, iar alaturi de ei, adulti care ii consoleaza. Pe masura ce cresc insa, baietii incep sa “piarda” dreptul de a plange sau de a-si exprima tristetea. Din dorinta de a creste baieti “puternici”, parintii si alti adulti din viata copilului decid ca “Baietii nu plang.” si actioneaza in consecinta, descurajand acest comportament. Ii ajuta insa cu adevarat pe baieti aceasta reactie?

De ce este bine pentru baieti sa invete sa isi exprime emotiile?

- Emotiile sunt o parte normala a vietii fiecaruia dintre noi, indiferent de sex sau varsta. Asadar, ele vor exista oricum, chiar daca le acceptam sau nu existenta si exprimarea.
- Pot fi evitate astfel comportamentele neadecvate cauzate de emotiile puternice. Invatandu-l pe copil modalitati acceptate social de a-si exprima emotiile negative (furia, tristetea, frustrarea), pot fi evitate situatiile in care copilul recurge la comportamente violente fata de cei din jur sau fata de el insusi.
- Copilul invata sa recunoasca emotiile altor persoane. Acceptandu-si si exprimandu-si propriile emotii, copilul invata sa le recunoasca la celelalte persoane, sa le respecte si sa le accepte. In plus, ii poate creste nivelul de empatie.

Cum iti ajuti baietelul crescut pana nu demult sub deviza “e rusinos sa plangi”, sa isi exprime emotiile?

1. Accepta mai intai tu faptul ca, indiferent de sex sau varsta, oamenii au dreptul sa isi exprime emotiile. Nu il vei putea ajuta pe copilul tau daca tu insuti ai probleme in a-ti accepta propriile trairi emotionale sau daca incerci frecvent sa le schimbi pe cele ale oamenilor din jur.

2. Ofera-i modele de personaje de poveste care au trecut prin procese de maturizare: au fost caractere slabe la inceput, care au gresit, apoi au invatat, au trecut prin remuscari, tristeti adanci pentru a cunoaste bucuria victoriei (de exemplu, Harap Alb).

3. Construieste asa numitele povesti terapeutice de pe urma carora, copilul tau sa inteleaga ca au fost si alti baieti care au trecut prin situatii similare si care au simtit aproape la fel si care au fost solutiile pe care le-au gasit ca fiind cele mai bune.

4. Vorbeste cu copilul tau despre emotiile sale. Atunci cand trece printr-o situatie dificila, despre care ii este greu  sa vorbeasca, propune-i sa realizati impteuna o activitate. Baietii  comunica mai usor  atunci cand sunt implicati intr-o activitate: construiesc ceva, pescuiesc sau repara un obiect.

5. Evita sa razi de copilul tau sau sa il opresti atunci cand incepe sa planga sau sa se panicheze fiindca nu mai stie cum sa se comporte.

6. Exprima-ti la randul tau emotiile. Daca iti ascunzi emotiile negative sau nu accepti in fata copilului tau ca te afecteaza, acesta poate invata ca emotiile nu sunt acceptabile si nu trebuie exprimate in fata altor persoane.

7. Fa diferenta dintre modalitati acceptabile si modalitati inacceptabile de a-si exprima emotiile. In general, nu este acceptabil ca atunci cand este trist sa raneasca pe altcineva, sa ii vorbeasca urat sau sa deterioreze obiecte. Recomanda-i modalitati prin care poate sa isi inteleaga si sa diminueze intensitatea emotiilor: un jurnal, o activitate sportiva care sa il ajute sa isi elibereze energia, cateva minute petrecute singur, pentru a se linisti, o discutie cu un prieten etc..

E greu pentru tine, ca parinte crescut sub deviza “e rusinos sa plangi daca esti baiat”, sa iti cresti copilul altfel. Te poti ingrijora cu privire la reactia celor din jur daca iti vor vedea baiatul plangand sau exprimandu-si emotiile sau te poti intreba daca nu cumva in acest fel doar il incurajezi pe copil sa fie “slab”. Incet-incet insa, lucrurile se schimba, stereotipurile sunt invinse si oamenii inteleg importanta emotiilor in viata fiecaruia dintre noi. Tu l-ai invatat pe baiatul tau ca este in regula sa isi exprime emotiile, oricare ar fi ele?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    04.11.2012 - 17:13
    O intrebare pe care am auzit-o de multe ori:”De ce plangi, doar...nu esti fetita???...”. Da... Am si eu o intrebare: :Si daca sunt fetita, o e vre-o problema???... ”Da! Am fost fetita, acum sunt femeie si mama, stiu sa rad si sa plang, deopotriva! Nu inseamna ca sunt altfel decat ei, baietii! Se spune ca EI sunt puternici, ca nu au voie sa se ”smiorcaie” ca noi...fetele... Ca nu au voie sa sufere sau mai bine zis, trebuie sa nu-si exprime sentimentele...Oare, cine o fi dat tonul la aceasta ”moda”???...Si uneori, mamicile de baieti spun despre copiii lor ca sunt insensibili, nepasatori... Dragi mamici, oare, nu noi i-am crescut, pentru a-si intemeia la randul lor familii???... Cum sa avem atunci pretentii de a ei: ca sunt ”duri”, ca se instraineaza de noi sau de sotii si copii, cand nu i-am invatat sa fie ”deschisi”- sa stie sa se bucure sau sa-si descarce tolba plina de sentimente, oricare ar fi ele... Fiecare este unic si trebuie sa-i invatam sa traiasca si sa simta cu adevarat, nu sa se ascunda toata viata dupa o masca, oricare ar fi ea!...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe