Copiii care nu dorm suficient sunt mai vulnerabili in fata bolilor
Somnul este esential pentru sanatatea si fericirea noastra, la orice varsta. Cand nu dormim suficient, toxinele de la nivelul creierului nu sunt eliminate, informatiile noi nu sunt consolidate, iar abilitatile noastre cognitive si de rezolvare a problemelor au de suferit.
Un studiu nou arata ca somnul este important si pentru durata si calitatea vietii. Mai exact, studiul a aratat ca somnul insuficient in timpul copilariei duce la degradarea mai rapida a ADN-ului, facandu-i pe copii mai vulnerabili in fata problemelor de sanatate.
Studiul a presupus analiza a obiceiurilor de somn a 1600 copii americani cu varsta de 9 ani si analiza ADN-ului acestora. Mai exact, cercetatorii au masurat lungimea telomerelor, secvente de ADN care au rolul de a proteja cromozomii de deteriorare. De-a lungul vietii, telomerele se scurteaza, devenind astfel, fiecare dintre noi, vulnerabili in fata bolilor precum bolile de inima, boli neurologice, problemele psihice sau cancer.
Fiecare ora de somn in minus a fost corelata cu o scurtare a lungimii telomerelor cu 1,5 procente. Acest lucru inseamna ca acei copii care nu dorm suficient imbatranesc mai repede la nivel celular. Datorita varstei lor, copiii nu au prezentat semne ale bolilor mai sus mentionate, dar se poate presupune ca vor fi mai vulnerabili in fata acestora mai tarziu.
Autorii arata ca rezultatele nu difera in functie de sex, rasa sau statut socioeconomic al copiilor.
Sursa: IFLScience.com
*Sursa foto:Pixabay.com
Citeste si:
Adauga tu primul comentariu: