Cum au evitat islandezii abuzul de substante la adolescenti
Islanda este in topul tarilor din Europa in ceea ce priveste numarul redus de adolescenti care consuma alcool sau droguri. Din 1998 pana in 2016, procentul adolescentilor care consumau alcool in cantitati mari, frecvent, a scazut de la 42% la 5% in 2016. Procentul adolescentilor consumatori de cannabis a scazut de la 17% la 7%, iar al celor fumatori, de la 23% la 3%. Cum a fost obtinuta aceasta scadere?
Schimbarea a inceput cu cercetarea realizata de Harvey Milkman, profesor american de psihologie care lucreaza la Universitatea din Reykjavik. Harvey Milkman a studiat problema dependentei de substante si a pornit de la ipoteza ca adolescentii aleg tipurile de droguri in functie de felul in care aleg sa faca fata stresului. Unii adolescenti aleg substante care ii linistesc, altii aleg substante care ii activeaza. Stiind aceste lucruri, s-a nascut ideea de a oferi adolescentilor locuri in care sa participe la activitati care sa aiba aceleasi efecte, dar fara efectele negative ale drogurilor. Asa au fost construite terenuri de sport, piscine cu apa termala, cluburi de muzica, dans si arte. Initial, de acestea au beneficiat adolescentii care aveau probleme cu consumul de droguri sau alte substante, dar refuzau sa primeasca ajutor specializat.
In acelasi timp, in afara de participarea la cursurile extrascolare, adolescentii au fost ajutati sa isi formeze abilitati de viata, imbunatatindu-si felul in care gandesc despre ei insisi si despre vietile lor, dar si despre felul in care relationeaza cu alte persoane. „Ideea principala a fost ca educatia anti droguri nu functioneaza pentru ca nimeni nu ii acorda atentie. Este mai mult nevoie de abilitati de viata care sa puna in aplicare aceste informatii.” a declarat Milkman. Adolescentilor li s-a spus ca programul va dura trei luni. O parte din ei au ramas pentru cinci ani :).
Ideea acestui program, care avea ca scop ajutarea copiilor cu probleme de dependenta, a fost preluata pentru a preveni aparitia dependentelor in randul adolescentilor. Studiile in randul adolescentilor islandezi au scos in evident factorii care ii pot proteja pe copii de abuzul si dependenta de substante: participarea la activitati organizate de 3-4 ori pe saptamana, timpul petrecut impreuna cu parintii, integrarea in mediul scolar si timpul redus petrecut afara in timpul serii. In functie de aceste rezultate, au fost luate o serie de masuri la nivel legislative:
- Copiii cu varste intre 13 si 16 ani nu au voie sa iasa afara dupa ora 10 seara in timpul iernii si dupa miezul noptii in timpul verii.
- Statul ofera parintilor care au nevoie sprijin financiar pentru inscrierea copiilor la activitati extrascolare.
- Vanzarea tigarilor a fost interzisa copiilor sub 18 ani, iar vanzarea alcoolului a fost interzisa persoanelor sub 20 ani.
Studiile realizate in alte tari (printre care si Romania, Malta si Coreea de Sud) indica aceiasi factori de risc si de protectie in cazul abuzului de substante in randul adolescentilor, sugerand ca aceleasi masuri ar fi eficiente.
Sursa: MosaicScience.com
*Sursa foto: nenetus, FreeDigitalPhotos.net
Adauga tu primul comentariu: