Stilul parental democratic
Stilul parental democratic este bazat pe echilibrul dintre disciplina si caldura emotionala. Parintii care adopta acest stil inteleg importanta limitelor si regulilor, dar au si o relatie apropiata cu copiii lor, aratandu-le afectiune, caldura emotionala si iubire neconditionata.
Citeste si:
Patru stiluri parentale. Descopera-l pe al tau
Cum recunosti stilul parental democratic
Asteptari ridicate, dar sprijin suficient
Parintii cu un stil democratic au asteptari ridicate de la copiii lor, pentru ca au incredere in potentialul lor si vor sa ii incurajeze sa isi dezvolte toate aptitudinile si talentele lor. Insa aceste asteptari nu sunt impuse intr-o maniera punitiva, iar copiii primesc sprijinul de care au nevoie pentru a le indeplini. Cu alte cuvinte, parintii ofera copiilor resurse, oportunitati de invatare, dar si sprijin emotional atunci cand intampina dificultati.
Incurajarea independentei si autonomiei
Parintii cu un stil democratic au scopul de a incuraja independenta si autonomia copiilor lor, iar acest lucru inseamna ca le dau, treptat, pe masura ce cresc, sansa de a face alegeri si de a lua decizii. Spre deosebire de stilul parental autoritar, parintii democratici nu impun obedienta totala si nu incearca sa controleze comportamentul sau gandirea copiilor, ci ii incurajeaza sa gandeasca independent, in limitele sigurantei lor.
Accentul pe nevoile copilului
Stilul parental democratic are la baza nevoile si stadiul de dezvoltare la care se afla copilul. Parintii iau deciziile legate de copil in functie de felul in care aceste decizii il vor ajuta pe copil sa se dezvolte. Astfel, sunt evitate situatii precum cele in care temerile parintilor sau convingerile lor irationale dicteaza alegerile legate de copii.
Afectiune si caldura emotionala
Parintii cu acest stil parental isi arata afectiunea fata de copil in interactiunile din fiecare zi, prin cuvinte si gesturi. Astfel, copiii se simt iubiti neconditionat, chiar daca incalca regulile sau fac greseli.
Stilul democratic de parenting nu inseamna absenta regulilor sau blandete excesiva. Parintii cu acest stil inteleg importanta regulilor si limitelor in cresterea copiilor, pe care le explica in mod clar si le impun in mod consecvent, cu fermitate blanda. Copiilor li se explica necesitatea regulilor si limitelor, care raman flexibile, putand fi schimbate pe masura ce copilul creste.
Stilul parental democratic nu se bazeaza pe impunerea rigida a disciplinei, facand loc pentru exceptii sau pentru intelegerea unor circumstante speciale. Parerile si argumentele copiilor sunt ascultate si luate in considerare, atunci cand este cazul.
Incurajarea comportamentelor pozitive
In loc sa puna accentul pe pedepsirea drastica a greselilor sau comportamentelor indezirabile ale copiilor, parintii isi concentreaza atentia asupra incurajarii comportamentelor adecvate. Astfel, copiii primesc atentie pozitiva si incurajare si apreciere atunci cand dau dovada de comportamente pozitive. Comportamentele inadecvate sunt discutate impreuna cu copilul, care este apoi incurajat sa adopte alternative mai potrivite.
Incredere in potentialul copilului
Toate aceste alegeri sunt posibile deoarece au la baza increderea neclintita a parintilor in potentialul copiilor lor. Acestia pot vedea cu usurinta cea mai buna versiune posibila a copilului, in ciuda greselilor, esecurilor sau alegerilor mai putin inspirate pe care le fac acestia.
Efectele stilului parental democratic
- Copiii au incredere in abilitatile lor de a invata lucruri noi si de a progresa
- Copiii isi formeaza abilitati sociale eficiente.
- In timp, copiii isi dezvolta o stima de sine sanatoasa.
- Este incurajata creativitatea si libertatea de a explora diverse domenii de cunoastere.
- Copiii isi dezvolta abilitatile de autoreglare emotionala.
- Copiii invata sa se bazeze pe propriile resurse si abilitati pentru a rezolva probleme.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: