characters characters

Somnul copiilor dupa-amiaza – cum evolueaza in functie de varsta

Pana la ce varsta e necesar pentru copil sa doarma in timpul zilei?

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iulie 2015    |   1757 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

bebelus dormind
Stiai ca nevoia de somn scade pe masura ce inaintam in varsta? De asemenea, nevoia de somn pare sa varieze de la persoana la persoana. Afla cat timp au nevoie sa doarma copii pe noapte de aici si citeste mai departe daca vrei sa afli cum evolueaza nevoia de somn in timpul zilei la copii.

Somnul din timpul zilei poate fi de trei tipuri:

  • Planificat, numit si de pregatire, are loc inainte ca cel mic sa doarma si se foloseste atunci cand urmeaza o activitate solicitanta din punct de vedere fizic sau cand copilul ori adultul trebuie sa stea treaz mai mult decat de obicei in seara respectiva.
  • De urgenta: atunci cand copilul sau adultul este foarte obosit si nu-si mai poate continua activitatea pe care o facea.
  • Obisnuit: care are loc in fiecare zi aproape la aceeasi ora.

Iata cum evolueaza somnul la copii:


De la nastere si pana la 2 luni, copilul poate dormi intr-o repriza de la 30 de minute pana la 3-4 ore de somn, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii. Nou-nascutii alaptati tind sa se doarma pentru perioade mai scurte decat cei hraniti cu biberonul.

De la 2 luni si pana la 5-6 luni, copilul poate sta pe timpul zilei o perioada mai indelungata treaz si doarme un ciclu mai mare de timp. Astfel, pe timpul noptii reuseste sa doarma, trezindu-se in medie de doua ori pe noapte. Desigur, exista copii care se trezesc mult mai des si au un somn mai agitat. Pe timp de zi, pe langa perioada in care este hranit, are si momente in care incepe sa se joace si sa interactioneze cu adultii din preajma. Astfel, reprizele de somn sunt mai rare.

Pana la varsta de 6 luni, bebelusii pot dormi cate 5-8 ore pe noapte. 50% dintre copiii de 6 luni se trezesc insa si in timpul noptii.

Intre 2 si 12 luni, numarul de intervale din timpul zilei in care copilul doarme se va reduce de la trei-patru la doua. Somnul de dimineata dispare de obicei intre 12 si 18 luni. Este bine sa ii lasi copilului optiunea de a dormi dupa pranz, inainte de ora 16:00. Somnul de dupa-amiaza incepe sa fie mai rar intalnit incepand cu varsta de 2-3 ani.

Somnul zilnic dupa-amiaza la copiii de peste 5, 6 ani nu este foarte frecvent si poate indica faptul ca cel mic nu doarme suficient in timpul noptii. In aceste cazuri trebuie sa identificam metode de a imbunatati obiceiurile de somn ale copilului astfel incat sa reducem din oboseala de pe parcursul zilei. Ar putea fi vorba de obiceiuri proaste de somn, lipsa unei rutine sau existenta unei tulburari de somn. In acest caz e important sa iei legatura cu medical pediatru si cel specialist.

Desigur ca uneori, pana si noua, adultilor ni se intampla sa dormim dupa-amiaza. Aceasta nevoie apare in special dupa o activitate intensa sau daca am acumulat o perioada indelungata de oboseala. Pentru a evita starea de confuzie si de oboseala care poate urma dupa trezirea dintr-un somn din timpul zilei, specialistii recomanda sa ca acesta sa nu depaseasca 20 minute. De asemenea, pentru persoanele care au probleme in a adormi in timpul noptii, somnul dupa-amiaza prea indelungat va accentua problema.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/vickydixon/16075605407/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Programul de somn al copiilor in vacanta
    Programul de somn al copiilor in vacanta
    28 iulie 2022   

    Somnul copiilor este esential pentru starea lor de bine, din punct de vedere fizic si emotional. Cu cat se odihnesc mai bine, cu atat copiii se dezvolta mai armonios si se bucura mai mult de fiecare experienta traita

  • Ritualul de seara la copii
    Ritualul de seara la copii: Inca o poveste! 
    29 noiembrie 2019   

    Povestile au rolul lor bine stabilit in dezvoltarea copiilor, insa ce te faci cand povestea de seara il entuziasmeaza atat de mult pe copil incat somnul acestuia „zboara”, iar el mai cere o poveste? Si apoi inca una si inca una...Pana cand ora de culcare se amana mai mult decat ti-ai dori?

  • Teroarea nocturna la copii
    Diferenta dintre cosmaruri si teroarea nocturna la copii
    06 noiembrie 2019   

    Cand copilul striga sau plange in somn, este inspaimantat, dar nu reactioneaza la interventia ta, inseamna ca a avut un episod de teroare nocturna.

Mai multe