characters characters

Ritualul de seara la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 noiembrie 2019    |   2637 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

ritualul de seara la copii
Una dintre rutinele preferate ale copiilor o reprezinta povestea de seara care ii poarta pe cei mici pe taramuri de basme, cu persoanje cu super-puteri si eroi. Povestile au rolul lor bine stabilit in dezvoltarea copiilor, insa ce te faci cand povestea de seara il entuziasmeaza atat de mult pe copil incat somnul acestuia „zboara”, iar el mai cere o poveste? Si apoi inca una si inca una...Pana cand ora de culcare se amana mai mult decat ti-ai dori?

Citeste si:

Cum si de ce sa citesti copilului povesti

Cum spunem povestea de seara


Povestile de seara intaresc legatura dintre parinti si copii si au rolul de a-i pregati pe cei mici de somn. Studii recente arata ca povestile de seara contribuie si la dezvoltarea creierului in special din punct de vedere al limbajului.

Exista indicii clare cu privire la diferente neurologice ce apar iintre copiii carora li se citesc seara povesti si cei care isi incheie seara cu altfel de rutine. Astfel, copiii carora li se citesc povesti li se activeaza anumite zone din creier responsabile cu invatarea limbajului, spre deosebire de copiii carora nu li se citesc povesti in mod frecvent. Cititul povestilor de seara stimuleaza formarea de conexiuni cerebrale din cortexul auditiv si favorizeaza procesarea mai rapida a informatiilor auzite.


Totusi, adesea pentru copii nu e suficienta o singura poveste de seara. “Inca una, te rog !” este replica copiilor care vor sa intarzie ora de somn. Fie copilul poate cere sa i se reciteasca povestea (ceea ce il ajuta pe copil sa isi dezvolte abilitatile logice, sa isi formeze patternuri si secvente si sa anticipeze ceea ce se intampla in poveste), fie cere o noua poveste. Cum sa reactionezi daca copilul mai vrea o poveste?


Cel mai important este ca inainte de a se pune in pat, sa ii repeti copilului regula: „Avem timp doar pentru o poveste”. Daca copilul insista, reaminteste-i regula, fii ferm si inchide cartea de povesti continuandu-ti rutina de seara pentru ca cel mic sa se puna la somn. Pentru a nu incheia seara cu un conflict, in loc sa ii mai citesti o noua poveste, discuta pe baza povestii anterioare. Adreseaza-i intrebari copilului, invata-l sa isi imagineze un altfel de final pentru poveste sau cum ar fi descurs lucrurile daca ar fi avut si el un rol in poveste.


De cele mai multe ori, motivul pentru care copiii cer o noua poveste este pentru ca isi doresc sa intarzie momentul punerii la somn, din dorinta de a-i imita pe parinti si a adormi la fel de tarziu. Pentru a-i descuraja evita convingerea ca se intampla lucruri minunate in casa dupa ce el doarme, poti incerca sa stingi luminile si sa faci liniste in restul casei, cel putin pana cand cel mic adoarme.


Daca copilul e entuziasmat datorita povestilor care il fascineaza, poti face un pact cu el. Alege o zi din weekend in care sa incepi mai devreme cititul povestilor. In acest mod, amandoi sunteti castigati, iar copilul va astepta cu drag seara de weekend.


Rutina de seara care include si cititul povestilor este mai mult decat o rutina. Cititul este mai mult decat doar parcurgerea unor pagini. Cititul povestilor de seara inseamna a sta impreuna, a petrece timp fara a va lasa distrasi de alte lucruri, a va imbratisa si a va apropia mai mult.

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Programul de somn al copiilor in vacanta
    Programul de somn al copiilor in vacanta
    28 iulie 2022   

    Somnul copiilor este esential pentru starea lor de bine, din punct de vedere fizic si emotional. Cu cat se odihnesc mai bine, cu atat copiii se dezvolta mai armonios si se bucura mai mult de fiecare experienta traita

  • Lipsa somnului la proaspetii parinti
    Cum pot face fata proaspetii parinti somnului insuficient
    27 mai 2021   

    Bucuria de a avea un copil este insotita in cele mai multe cazuri de o lipsa de somn puternica si oboseala fizica acumulata. Unii bebelusi au un somn indelungat si linistit in timpul noptii, in timp ce altii se trezesc des, plang, adorm cu dificultate si perturba somnul parintilor.

  • Somnul la bebelusi
    Somnul la bebelusi
    13 octombrie 2020   

    Mai ales in primele luni de viata, somnul bebelusului nu este chiar asa cum ne imaginam noi.

Mai multe