Cum citesti copilului povestea de seara
Daca aduni un grup de copii si le citesti o poveste, vor auzi acelasi lucru cu totii? Intr-un studiu recent s-a masurat activitatea cerebrala a copiilor in timp ce ascultau povesti citite de adulti.
Copiii carora parintii le citesc acasa au avut mai multa activitate cerebrala in zonele din creier care se ocupa de vizualizarea imaginilor, de intelegerea unui text si a sensului cuvintelor decat copiii carora parintii nu le citeau povesti.
Asadar, desi citim unui grup de copii aceeasi poveste, in functie de experienta lor de acasa (cat de des le citesc parintii), creierul lor proceseaza informatia in mod diferit.
De ce este bine sa citesti copilului tau cu voce tare?
Copiilor prescolari carora li se citesc povesti de cel putin trei ori pe saptamana diferentiaza mai bine sunetele si sunt mai pregatiti sa inceapa sa invete sa citeasca. In plus, atunci cand parintii citesc povesti copiilor, cei mici vor asocia cartile cu momente placute. Cititul le hraneste imaginatia si ii ajuta sa relationeze mai usor cu cei care le citesc, le dezvolta capacitatea de a intelege notiunea de spatiu, oameni, evenimente, iar povestile clasice ii poarta in afara spatiului cunoscut de ei si a timpului prezent.
Cum sa citesti copilului tau?
Incepe de la varste fragede. Chiar si copiii pana intr-un an au o serie de beneficii daca li se citeste. Ii ajuta sa isi dezvolte vocabularul, sa stabileasca forme de atasament fata de persoana care le citeste si le dezvolta ideea de structura.
Formeaza obiceiuri. O data pe luna fa o vizita bibliotecii din zona in care traiesti si imprumuta o carte despre care copilul tau crede ca i-ar placea sa o descopere. Puteti cumpara cate o carte cu povesti in fiecare luna sau sa va faceti un obicei din a face schimb de carti cu alti parinti.
Implica-l activ pe copilul tau. Cartile previzibile, in care sunt enumerate zilele saptamanii, numerele, literele sau in care un anumit personaj repeta o actiune sau realizeaza o secventa de actiuni sunt potrivite copiilor de varste mici. Acestia vor putea anticipa ce urmeaza si vor putea interveni si ei in „lectura”, contribuind cu o parte din fraza sau cu anumite replici. Poeziile pentru copii sunt la fel de eficiente in acest sens.
Lectura dupa imagini este o alta tehnica de citire recomandata parintilor de catre specialisti. Priviti impreuna imaginile si descrieti-le, pentru a urmari firul povestii. Priviti impreuna personajele si decorul si incercati sa ghiciti ce urmeaza sa se intample. Arata-i copilului tau expresiile faciale ale personajelor atunci cand trec prin emotii intense si intreaba-l cum crede ca se simt acestea si de ce.
Din cand in cand, fa o pauza. Uneori o pauza in mijlocul lecturii ofera timp copilului sa puna o intrebare sau iti ofera tie timp sa ii arati un detaliu special al unei imagini, sa ii explici un cuvant sau sa pui o intrebare. In acest fel, il ajuti pe copil sa inteleaga mai bine povestea.
Invata-l sa faca conexiuni. Pe masura ce ii citesti copilului, opreste-te si fa legaturi intre ceea ce deja stiti, cautati similaritati intre personajele din carte si persoanele din viata voastra, impartasiti amintiri si evenimente prin care ati trecut impreuna.
Jim Trealease, autorul cartii „Read Aloud Handbook”, crede ca parintii care citesc copiilor le ofera acestora un model de urmat si ii ajuta sa asocieze lectura cu bucuria si placerea.. „Le citim copiilor din aceleasi motive pentru care vorbim cu ei: pentru a sublinia niste lucruri, pentru a descoperi, pentru a ne relaxa, pentru a le trezi curiozitatea si pentru a ne inspira”, mai adauga Trealease. Tu ce carti obisnuiesti sa ii citesti copilului tau?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/david_martin_foto/15219352255/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ziua Internationala a Alfabetizarii. Cum cresti un cititor
Alfabetizarea incepe, desigur, acasa. Iata cum poti sa il ajuti pe copil sa invete mai usor sa citeasca si sa inteleaga ce citeste.
-
Povestile inventate de copii: 4 modalitati prin care le incurajam
La un moment dat, intr-o masura mai mica sau mai mare, fiecare copil se transforma din „consumator” de povesti in creator de povesti, chiar daca pentru o foarte scurta perioada de timp.
-
Conversatii despre povesti. Cum le incurajezi si de ce sunt importante
Atunci cand descoperi o carte care te-a surprins placut, ai vrea sa o recomanzi tuturor, astfel incat si cei din jur sa se bucure de aceeasi experienta frumoasa. Acelasi lucru se intampla si copiilor, mai ales daca au langa ei parinti dispusi sa puna intrebari si sa asculte impresii, comentarii si observatii despre povesti.
Adauga tu primul comentariu: