characters characters

Teroarea nocturna la copii

Ce inseamna teroarea nocturna si cum difera de cosmaruri

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 noiembrie 2019    |   3123 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

teroarea nocturna la copii
Teroarea nocturna este diferita de cosmaruri si poate trezi ingrijorarea parintilor care asista la aceste episoade nestiind exact cum sa ii ajute pe cei mici cand tipa, plang sau se ridica din pat in timpul somnului. 

Citeste si:

Cand copilul are cosmaruri si vise urate

Tulburarile de somn la copii


Teroarea nocturna – cum se deosebeste de cosmaruri

Teroarea nocturna este o perturbare a somnului ce seamana cu cosmarul, insa este mult mai dramatica. Teroarea nocturna ii inspaimanta adesea pe parinti,dar in general nu ii afecteaza asa mult pe copii, care deseori nu isi amintesc incidentul dupa ce s-au trezit.

Cum recunoastem teroarea nocturna?

  • Copilul se ridica brusc din pat
  • Tipa sau striga, dand semne de spaima sau tristete profund
  • Copilul nu reactioneaza la interventia parintelui deoarece nu este treaz in aceste momente
  • Ritmul respiratiei si ritmul cardiac sunt accelerate
  • Dupa cateva minute, copilul se linisteste singur si doarme fara probleme.
  • Copilul se agita, putand sa mearga sau sa arunce cu lucruri

Teroarea nocturna este explicata ca fiind rezultatul suprastimularii sistemului nervos central in timpul somnului. Somnul cuprinde mai multe stadii. Avem vise, inclusiv cosmaruri in timpul stadiului REM (rapid eye movement). Terorile nocturne apar in timpul somnului non-REM, care este foarte profund. O teroare nocturna nu este neaparat un vis, ci mai mult o reactie la frica de ce se poate intampla la trecerea de la un stadiu de somn la altul. Terorile nocturne apar adesea la 2-3 ore dupa ce un copil a adormit, cand somnul trece din stadiul non-REM spre stadiul REM.

In timp ce toti copiii au cosmaruri din cand in cand, teroarea nocturna apare in general la 3-6% din copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 12, insa specialistii in somn arata ca teroarea nocturna poate sa apara si la varsta de 18 luni. Este mai frecventa in randul baietilor decat in randul fetelor, iar 80% dintre copiii care au teroare nocturna au un membru al familiei care sufera de tulburari de somn precum somnambulismul.

Teroarea nocturna apare atunci cand copilul este extrem de obosit sau nu doarme suficient, este bolnav sau stresat, ia un tratament medicamentos nou, a consumat prea multa cafeina sau doarme intr-un loc nou.

Teroarea nocturna. Cum poti sa iti ajuti copilul?

In majoritatea cazurilor terorarea nocturna dispare pur si simplu, pe masura ce sistemul nervos central al copilului se maturizeaza.

In momentul terorii nocturne, este bine sa:

  • Ai grija la siguranta copilului tau, oprindu-l daca vrea sa se ridice din pat.
  • Incearca sa nu il trezesti -  cel mai probabil se va linisti si va adormi la loc.
  • Ramai calm.

Poti preveni aparitia terorii nocturne daca:

  • Reduci stresul copilului
  • Ii creezi o rutina de somn simpla si relaxanta
  • Te asiguri ca cel mic se odihneste suficient si ca adoarme destul de devreme

De asemenea, un jurnal al somnului te-ar putea ajuta. Noteaza-ti unde doarme copilul, cat de mult doarme, de ce are nevoie pentru a adormi, cat ii ia pana adoarme, cat de des se trezeste in timpul noptii, ce faci pentru a-i oferi siguranta si confort cand se trezeste in noapte, timpul si durata somnurilor din timpul zilei, orice modificare sau sursa de stres din zi care l-ar fi putut influenta pe copil. Urmareste aceste lucruri timp de doua saptamani si astfel vei avea o imagine mai clara a ce se intampla in timpul noptii cu copilul tau si cum anume il poti ajuta.

In situatia in care copilul tau are o teroare nocturna in fiecare seara, observa ora care are loc si incearca sa il trezesti cu 15-20 de minute inainte.

Daca aceste terori au loc in mod repetat pentru o perioada mai indelungata de timp, se recomanda totusi, sa ceri ajutorul pediatrului sau sa cauti si un specialist in somn care sa iti ofere solutii.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Igiena somnului
    Igiena somnului. Ce inseamna si de ce este importanta
    25 noiembrie 2022   

    Obiceiurile si rutinele de somn care te ajuta sa dormi mai bine poarta numele de igiena somnului.

  • Programul de somn al copiilor in vacanta
    Programul de somn al copiilor in vacanta
    28 iulie 2022   

    Somnul copiilor este esential pentru starea lor de bine, din punct de vedere fizic si emotional. Cu cat se odihnesc mai bine, cu atat copiii se dezvolta mai armonios si se bucura mai mult de fiecare experienta traita

  • Lipsa somnului la proaspetii parinti
    Cum pot face fata proaspetii parinti somnului insuficient
    27 mai 2021   

    Bucuria de a avea un copil este insotita in cele mai multe cazuri de o lipsa de somn puternica si oboseala fizica acumulata. Unii bebelusi au un somn indelungat si linistit in timpul noptii, in timp ce altii se trezesc des, plang, adorm cu dificultate si perturba somnul parintilor.

Mai multe