Sindromul bebelusului zdruncinat
De ce este inacceptabila scuturarea bebelusului
Sindromul bebelusului scuturat sau zdruncinat (in engleza, “shaken baby syndrome”) a fost definit pentru prima data in anii '70, pentru a descrie traumatismul cranian indus prin scuturarea sau zdruncinarea puternica a copilului, cu urmari grave asupra creierului, retinei si/sau muschilor acestuia.
Sindromul apare in special la bebelusi, dar si la copiii mai mari. Scuturarea sau zguduirea copilului este o forma de abuz fizic la orice varsta, iar la varste mici se poate dovedi mortal.
Care sunt urmarile zguduirii/scuturarii bebelusului?
Anatomia bebelusului il face pe acesta extrem de vulnerabil in fata actiunilor bruste de zguduire sau scuturare. Muschii gatului bebelusului nu sunt suficient de dezvoltati pentru a oferi sprijin capului, asa ca atunci cand un adult il scutura pe copil, capul sau se va roti incontrolabil. In timpul miscarii capului, creierul copilului se va lovi de craniu, ducand la leziuni la nivelul creierului (sangerari si hematoame). Este usor de inteles astfel de ce scuturarea copilului poate duce la leziuni ireversibile asupra creierului si la deces.
Sunt suficiente cateva secunde de agresiune de acest fel asupra copilului pentru ca efectele pe termen lung asupra lui sa fie:
- pierderea totala sau partiala a vederii
- intarzieri in dezvoltare, probleme de comportament si probleme de invatare
- dizabilitati de invatare
- crize convulsive
- aralizie
Care sunt simptomele
Copiii care au suferit acest abuz pot manifesta:
- iritabilitate sau neliniste extrema
- dificultati si probleme in respiratie
- somnolenta si letargie
- pofta scazuta de mancare
- dificultati la inghitit sau supt
- pupile de dimensiuni inegale
- incapacitatea de a urmari un obiect cu privirea
- voma
- paralizie sau crize convulsive
Daca observi aceste semne si simptome la copilul tau, este important sa mergi la medic.
Cum poti preveni actiunile violente asupra copilului
Primii ani din viata copilului pot fi extrem de dificili pentru orice parinte. Furia, oboseala, frustrarea si ingrijorarea sunt factori care te vor duce la capatul rabdarii in rolul tau de parinte. Insa violenta fizica asupra copilului tau nu este acceptabila niciodata, oricare ar fi cauzele starii tale emotionale. Iata cum poti preveni ca furia sa dea nastere la violenta impotriva copilului:
Ia o pauza atunci cand simti ca te infurii. Pune bebelusul in patut si iesi din camera cateva minute daca simti ca iti pierzi controlul asupra propriilor actiuni. Respira adanc, da un telefon, cere ajutorul cuiva, scrie un mesaj unui alt parinte care se afla in situatia ta, fa orice preferi tu pentru a te calma.
Ajusteaza-ti asteptarile fata de copil si fata de tine insuti. In primii ani de viata, copiii plang incontrolabil, refuza cu incapatanare sa coopereze, sa doarma sau sa manance si, in general, au comportamente dificile pentru adulti. Comportamentele dificile ale copiilor apar pentru ca acestia nu si le pot controla: vor plange cand sunt tristi si vor tipa cand sunt furiosi. Desigur, exista diferente de temperament intre copii, insa un bebelus nu este mai calm decat altul pentru ca isi propune acest lucru, ci pentru ca s-a nascut cu un temperament mai calm. Asadar, nu este rezonabil sa te astepti de la un bebelus sau de la un prescolar sa se calmeze doar pentru ca ii explici de ce este bine sa faca acest lucru. Pe de alta parte, este bine sa analizezi si care sunt asteptarile tale fata de tine insuti in calitate de parinte: vrei sa poti sa controlezi comportamentul bebelusului tau in fiecare situatie? Pentru toate motivele de mai sus, nu vei putea face acest lucru. Asa ca, pentru a evita furia si frustrarea inutila, este bine sa iti “resetezi” asteptarile fata de ce poti face in relatia cu copilul tau. Propune-ti sa il iubesti, sa il accepti asa cum este si sa ai incredere ca puteti depasi impreuna orice moment dificil sau tensionat.
Pe cat posibil, acorda atentie odihnei si alimentatiei tale. Cere ajutorul celor din jur atunci cand te simti coplesit(a). Aminteste-ti ca oamenii dragi se bucura atunci cand au ocazia sa te ajute.
Incearca exercitii de respiratie pentru a te calma in momentele dificile. Simpla constientizare a propriei respiratii te poate ajuta sa te detasezi de o situatie incarcata din punct de vedere emotional. Acorda-ti cateva minute pe zi pentru a inchide ochii si a te gandi doar la propria respiratie (poti numi acest obicei “meditatie”) si s-ar putea sa observi o imbunatatire a starii tale emotionale si a autocontrolului tau.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Sapte forme ale abuzului domestic
Abuzul, indiferent de forma pe care ar lua-o, afecteaza moralitatea, imaginea de sine si de multe ori, aspectul fizic al victimei. Abuzul in familie din pacate, are un impact devastator nu doar a victimei, ci si a copiilor-martori.
-
Cum rupem cercul abuzului in familie
Chiar si cand este vorba de violenta fizica, multi adulti considera ca aceasta nu a fost atat de grava, ca nu i-a afectat pe termen lung si ca nu este un subiect care merita atentia lor. Este important sa discutam si sa acceptam ca violenta asupra copiilor este extrem de daunatoare.
-
Copilul meu ma loveste. Ce ar trebui sa fac?
Chiar daca stii ca este mic si nu vrea sa te raneasca, este dureros si socant sa fii lovit de copilul tau, pe care il iubesti si pe care vrei sa il aperi de orice pericol.
Adauga tu primul comentariu: