Si oamenii celebri au fost copii… Jules Verne
Cat de important crezi ca este sprijinul, incurajarea si sadirea optimismului in viata copilului tau, inca de la varstele cele mai mici? Probabil ca recunosti importanta acestora, insa n-ai crede ca pot fi chiar punctele cheie care sa declanseze ulterior in cel mic pasiunea pentru un anumit domeniu de pe urma caruia ar putea sa-si castige chiar si existenta.
Iti propunem sa afli mai multe despre viata celui ce a fost Jules Verne, unul dintre cei mai mari scriitori francezi, precursor al literaturii science fiction.
Ce nu stiai despre Jules Verne?
• S-a nascut la Nantes fiind cel mai mare dintre cei 5 copii ai familiei.
• A fost dat la scoala la varsta de 9 ani, dupa ce si-a petrecut intreaga parte a copilariei jucandu-se pe insula pe care locuia.
• A studiat latina, dupa care si-a continuat procesul de invatare indreptandu-se spre analiza operetelor muzicale din punct de vedere literar.
• Nu a primit sprijinul parintilor in privinta studiilor sale. Atunci cand tatal a aflat ca Jules isi petrecea majoritatea timpului citind si scriind, neglijand studiile de Drept, i-a oprit ajutorul financiar.
• Punctul culminant in viata lui a fost reprezentat de casatoria cu Honorine de Viane Morel, care l-a sprijinit financiar si l-a incurajat din toate punctele de vedere.
• Prin optimismul si incurajarile primite din partea sotiei, Jules si-a continuat cariera in domeniul literaturii, succesul facandu-si aparitia destul de repede.
• Jules Verne a devenit renumit si faimos prin operele: O calatorie spre centrul Pamantului (1864), De la Pamant, la Luna (1865), 20 000 de leghe sub mari (1869), Ocolul Pamantului in 80 de zile (1873), etc.
• Scriitorul francez a ramas cel mai tradus autor de romane, in 148 de limbi.
Cum ai putea sa-l incurajezi pe copilul tau astfel incat sa-si poata dezvolta de mic pasiunile?
1. Recunoaste interesul copilului pentru anumite domenii.
2. Incurajeaza-l sa citeasca si sa caute cat mai multe informatii despre ceea ce ii place.
3. Vorbeste-i despre pasiunile pe care le-ai avut atunci cand ai fost de-o varsta similara cu el si cate obstacole ai fost nevoit sa depasesti pentru a-ti dezvolta pasiunea.
4. Ajuta-l sa isi organizeze in mod corect timpul, astfel incat sa nu neglijeze alte aspecte din viata lui, la fel de importante.
5. Lauda-l pe copil de cate ori ai ocazia. Deseori, in procesul lor de dezvoltare, copiii pot ajunge sa considere ca nu sunt suficient de importanti, de valorosi, iar stima lor de sine are de suferit. Asa ca, incearca sa-l sprijini pe plan afectiv si sa-i scoti mereu in evidenta calitatile si lucrurile bune pe care le realizeaza.
6. Cauta cercuri si cluburi scolare ce urmaresc dezvoltarea acelorasi interese pe care si copilul tau le are si implica-l in activitatea lor.
7. Nu uita de importanta optimismului si a gandirii pozitive. Incurajeaza-l pe copil, arata-i ca ai incredere in el si spune-i frecvent ca poate reusi sa obtina orice isi doreste. Sau ca cel putin, poate incerca. Acesta este primul pas spre reusita.
Copilul tau spre ce domenii pare a fi tentat sa se indrepte?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
Cum il ajuti pe adolescent sa isi identifice valorile morale
Valorile sunt atitudini fundamentale ce ne ghideaza in procesul nostru mintal si comportamental ce ne ofera sens si semnificatie propriei vieti.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
Adauga tu primul comentariu: