Importanta stimei de sine in adolescenta
Am putea spune ca adolescentii sunt un segment de populatie destul de pretentios. Pornind de la faptul ca putini parintii mai reusesc sa pastreze o relatie de comunicare cu acestia si ajungand pana la comportamentele de risc adoptate ajungem si la stima de sine. Stima de sine se refera la auto-evaluarile pozitive sau negative ale propriei persoane pe care le realizeaza adultii in devenire.
Varsta de 16-18 ani este una care prin statut ii face sa devina independenti si deja maturi. Isi doresc sa fie bagati in seama de catre cei mai varstnici atunci cand au ceva de spus, sa fie luati in serios si sa li se ofere credibilitate si incredere. Stima de sine a fost un concept intens analizat in literatura de specialitate pentru ca numeroase studii au considerat ca este deosebit de importanta pentru calitatea vietii noastre.
Un studiu realizat in 2006, intitulat „Stima de sine scazuta in timpul adolescentei prezice sanatate precara, comportamente criminale si probleme economice de-a lungul perioadei de adult (Low Self-esteem during adolescence predicts poor health, criminal behavior and limited economic prospects during adulthood- K. Trzesniewski et al., in Developement Psychology, vol, 42, no.2)scoate in evidenta faptul ca stima de sine promoveaza scopuri, asteptari, mecanisme de adaptare si comportamente ce faciliteaza eficienta invatarii si a experientelor de munca si impiedica problemele de sanatate mentala si fizica, consumul de substante si comportament antisocial.
O alta directie de cercetare arata ca stima de sine e un fenomen secundar, aparut ca urmare a rezultatelor sociale semnificative. Daca ni se intampla lucruri bune in viata, stima de sine e crescuta; in caz contrar, stima de sine scade. Astfel, stima de sine este mai mult o consecinta decat o cauza a adaptarii sociale pozitive.
Rezultatele studiului indica urmatoarele:
- Adolescentii cu stima de sine scazuta au mai multe probleme psihice in perioada de adult decat cei cu stima de sine scazuta.
- Ei sunt mai predispusi sa faca depresie, anxietate si sa consume tutun.
- Totusi, nu exista o relatie intre stima de sine a adolescentului si dependenta de alcool sau canabis.
- Cei cu stima de sine scazuta au mai multe probleme cardio-respiratorii, mai multe probleme cu legea in timpul adolescentei si mai multe probleme economice in viata de adult.
- Ei abandoneaza scoala, reusesc cu greu sa se angajeze si au frecvente probleme antisociale.
Cum poti sa-ti ajuti adolescentul sa aiba o stima de sine mai ridicata?
- Invata-l sa nu se mai compare cu altii. Intotdeauna vor exista oameni care vor avea si vor stii mai multe.
- Sfatuieste-l sa nu se mai critice. Cu cat mai mult va repeta fraze negative despre propria lui persoana, cu atat mai mult va incepe sa le creada, iar imaginea de sine va avea de suferit.
- Recomanda-i sa accepte toate complimentele cu un „multumesc”. Cere-i sa-si spuna in gand „ma plac si ma accept asa cum sunt” sau „sunt o persoana valoroasa, iubita si merit tot ceea ce e mai bun in viata” de mai multe ori pe zi sau seara inainte de culcare. Atunci cand face acest lucru invata-l sa reflecteze asupra sentimentelor pozitive pe care i le starneste afirmatia.
- Ofera-i carti, informatii sau materiale video despre stima de sine. Continutul il va ajuta sa-si regleze si comportamentul.
- Sfatuieste-l sa-si gaseasca prieteni care sa-l sprijine si cu care sa se simta bine.
- Invata-l sa-si faca o lista cu succesele anterioare. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie actiuni si activitati monumentale la care a fost partas, ci pur si simplu „victorii minore” precum a invata sa sa patinezi, sa dansezi sau castigarea unor premii la scoala. Cere-i sa reciteasca din cand in cand lista si sa se gandeasca la acele momente si la sentimentele pe care le-a avut in acele momente.
- Ajuta-l sa daruiasca. Nu este vorba neaparat despre obiecte fizice, ci pur si simplu despre sentimente. Sa se deschida fata de altii, sa impartaseasca bucuria, tristetea, esecul sau succesul.
- Nu-l lasa „sa se inchida in casa” si sa se izoleze. Comunica cu el si explica-i faptul ca daca iese in oras sau schimba mediul, se va simti mai bine.
Tu ce probleme ai identificat la adolescentul tau? Are o stima de sine crescuta sau scazuta? Ai incercat sa-l ajuti intr-un anumit fel? Impartaseste-ne din experienta ta!
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire
-
Cand fiica ta este nemultumita de infatisarea sa fizica
Gandurile negative cu privire la propriul corp incep sa apara prea timpuriu, iar una din cauze o reprezinta modelele promovate in mass media.
-
Perfectionism sau ambitie sanatoasa? Cum faci diferenta si de ce este aceasta importanta
Ai un copil perfectionist sau doar ambitios si motivat sa obtina performanta? Diferenta dintre cele doua trasaturi este esentiala, putand fi echivalenta cu diferenta dintre echilibru si dezechilibru emotional.
Comentează:5 comentarii