Ii este greu sa faca acordul intre verb si persoana care face actiunea, la timpul prezent. (Exemplu: in loc sa spuna Ei mananca., are tendinta de a prelua forma verbului de la singular si a o fololosi si la plural, formuland incorect: Ei mananc.)
Aceste dificultati sunt absolut normale la aceasta varsta. Ba chiar, am putea spune ca sunt necesare copilului tau in procesul de invatare a gramaticii. Copilul asimileaza limba, folosind-o. Prin imitatie, prin incercare-eroare, el testeaza, verifica, decopera si invata cum „suna” limba romana. Prin toate aceste experiente de comunicare pe care le traieste zi de zi, unele mai reusite, altele mai putin reusite, copilul tau invata cum sa faca acordul intre diverse cuvinte.
Ce poti face ca parinte
- In primul rand tu trebuie sa fii foarte comunicativ. Vorbeste cu copilul tau permanent pentru a-i oferi modele de exprimare corecta. Spune tot ce faci sau faceti impreuna.
- Joaca-te cat mai mult, astfel incat sa-l faci sa comunice. Citindu-i povesti si poezii, ii dai copilului tau exemple concrete de folosire a verbelor pentru a exprima diverse fapte si actiuni petrecute.
- De cate ori intalneste un cuvant nou ce exprima o actiune si este curios in a-i cunoaste semnificatia (Exemplu: te intreaba: Ce inseamna ”face dezordine”?), explica-i sensul verbului dandu-i exemple clare si simple, aratandu-i prin fapte/gesturi acea actiune.
- Corecteaza-l ori de cate ori face dezacorduri sau greseste. Este suficient ca cel mic sa sesizeze diferenta printr-o simpla reformulare sau accentuare a tonalitatii vocii . Si chiar daca va mai repeta acea greseala, nu renunta in a-l corecta cu mult diplomatie si rabdare. In timp, eforturile tale vor da roade.
Adauga tu primul comentariu: