1. Copilul formuleaza raspunsuri gresite la intrebari.
Ce poti face ca parinte
- Citeste-i textul cu intonatia potrivita(adica sa respecti semnele de punctuatie), pentru ca el sa-l inteleaga mai bine. Apoi, pune-l sa-l citeasca si el, cu voce tare.
- Cititi impreuna fiecare fragment. Explica-i si cuvintele pe care nu le intelege. Pune-i intrebari orale despre faptele prezentate. Alege o propozitie pentru care formulezi o intrebare sau mai multe (raspunsul sa fie propozitia citita).
- Exemplu:
Ogarul avea suba si ciubotele noi.
Intrebari posibile: Cine avea ciubotele? Ce avea Ogarul? Cum erau ciubotelele? - Copilul sa faca acelasi lucru pentru alte 2-3 propozitii. Poti juca cu el jocul „Gaseste si citeste”, prin care ii ceri sa gaseasca anumite propozitii. Exemplu: Gaseste si citeste propozitia despre anotimpul cand se petrece intamplarea
2. Raspunsurile sunt formulate incomplet. Exemplu: Cu cine s-a intalnit Iepurele? gresit→ Cu Ogarul.corect→ Iepurele s-a intalnit cu Ogarul.
Ce poti face ca parinte
- Un raspuns complet contine si o parte din intrebare. Exerseaza oral si da-i un model: tu intrebi, tu raspunzi. Exemplu : Cu cine ai vorbit azi la telefon? Azi am vorbit la telefon cu tati si cu Miruna.
- Pune-i intrebaridespre orice, oriunde va aflati. Cere-i sa formuleze raspunsuri complete.
3. Are dificultati la ordonarea enunturilor conform desfasurarii intamplarilor din text.
Ce poti face ca parinte
- Spune-i cum pregatesti o mancare, enumerand actiunile pe care le faci, in ordine: fierbi carnea, cureti legumele, pui pe rand legume si zarzavaturi, orez, fidea, sare etc. Daca nu respecti ordinea, nu va iesi o mancare buna. La fel si cu faptele din text, ele au o anume ordine. Sugestii: cum se pregateste de scoala, cum se pregateste pentru masa.
- Citeste-i copilului un text scurt, fara dialoguri, pentru intelegerea faptelor si discutati ce se intampla la inceput, cum se continua, cum se sfarseste intamplarea.
Adauga tu primul comentariu: