1. Intampina dificultati in folosirea pronumelui demonstrativ: acesta, aceasta. (Exemplu: in loc de acesta, aceasta foloseste in vorbirea curenta: asta, asta).
Formele pronumelui demonstrativ: asta, asta, intalnite frecvent chiar si in vorbirea adultilor, nu sunt gresite, dar este indicat ca insusirea „limbii literare” sa se produca de la varste cat mai mici. E ca un cod al bunelor maniere, „maniere” ce pot fi invatate si mai tarziu, dar este de preferat sa fie asimilate odata cu cei „sapte ani de acasa”.
Ce poti face ca parinte
- Poti fi un model excelent pentru copilul tau. Incearca sa folosesti, in mod curent, formele literare ale pronumelui demonstrativ (acesta in loc de asta si aceasta in loc de asta). Astfel, copilul tau va invata de timpuriu sa vorbeasca o limba „curata”, „eleganta”, „elevata”- limba romana literara
- Citindu-i copilului tau povesti inainte de culcare, il ajuti sa-si imbogateasca vocabularul si sa-si dezvolte imaginatia. Dar, in acelasi timp, ii oferi ocazia de a se familiariza cu stilul „literar” de exprimare, in care aceste forme ale pronumelui demonstrativ sunt frecvent folosite.
2. Intampina dificultati in formularea pronumelui posesiv. Nu tine cont de genul – masculin/feminin si numarul – singular/plural al obiectului posedat, folosind particula a in loc de al, ai, ale.(Exemplu: Jucariile sunt a mele. in loc de Jucariile sunt ale mele. ; Fesul este a tau? in loc de Fesul este al tau?).
La aceasta varsta, copilul tau nu are capacitatea de a sesiza nuantele de gen (masculin/feminin) si numar (singular/plural). De aceea, el nu simte nevoia de a particulariza pronumele posesiv prin folosirea particulelor: al, ai, ale.
Ce poti face ca parinte
- Cand va jucati sau va plimbati, cand faceti diverse treburi impreuna, incurajeaza-l sa exprime permanent apartenenta/posesia obiectelor din jurul sau, adresandu-i intrebari de genul: „Ale cui sunt jucariile? Al cui o fi tricoul, al meu sau al lui? Ai cui sunt pantofii? Ai lui sau ai ei?”.
- Cand asezati masa sau rufele la uscat, puteti exersa impreuna folosirea particulelor: a, al, ai, ale. (Exemplu: Farfuria aceasta este a ta? Servetele mele unde sunt?; Camasa este a ta. Bluzele sunt ale mele.)
- Cand observi folosirea incorecta a acestor formule, reformuleaza propozitia rostita de el, accentuand, prin tonalitate, forma corecta. Fa acest lucru cu discretie, fara sa il critici sau sa accentuezi faptul ca a gresit.
Adauga tu primul comentariu: