1. Ii este greu sa faca acordul intre adjectiv si substantiv. (Exemplu 1: Masa este greu. in loc de Masa este grea. Exemplu 2: spune Copiii sunt cuminte. in loc de Copiii sunt cuminti.).
Copilul tau, zi de zi, din fiecare experienta de comunicare invata cuvinte, precum adjectivele. El le preia separat, le intelege sensul si le foloseste apoi in vorbire, dar inca nu stie sa le foloseasca corect. Astfel ca, acordul dintre substantiv si adjectiv este deficitar la aceasta varsta.
Ce poti face ca parinte
- Adjectivele noi, auzite intr-o poezie/poveste, se invata cel mai repede atunci cand le asociaza cu lucrurile, fiintele pe care le intalneste zi de zi. Aceste cuvinte noi (adjectivele) trebuie explicate imediat copilului, pe masura ce le utilizezi, atunci cand ii citesti, povestesti sau vorbesti. Poti sa le explici folosind sinonime cunoscute de catre copil.
- Chiar daca ai sa auzi la tot pasul mici dezacorduri gramaticale in exprimarea copilului tau, corecteaza-le de fiecare data reformuland corect, fara a insista prea mult pe acest aspect.
2. Foloseste incorect adjective a caror sens nu il cunoaste foarte bine. (Exemplu: vrea sa spuna ca bagajul pe care il duce e foarte greu si zice: Geanta asta e mare si foarte... obositoare)
Imbogatirea vocabularului cu adjective se realizeaza in timp, prin exersare zilnica. Copilul tau nu poate invata cuvinte pana ce gandirea si intelegerea nu ii vor permite acest lucru.
Ce poti face ca parinte
- In primul rand, trebuie sa-i oferi cat mai multe momente placute, de joc, in care sa-l stimulezi sa comunice. El invata gramatica la aceasta varsta doar prin exersare orala, prin folosirea cuvintelor in comunicarea zilnica.
- Fii o sursa permanenta de imbogatire a vocabularului, pentru copilul tau. Initiaza discutii pe baza a ceea ce faceti impreuna sau a ceea ce vedeti in parc, in carti sau la televizor.
- Citindu-i povesti si poezioare scurte, ofera-i copilului tau exemple concrete de folosire a adjectivelor pentru a descrie lucruri, fiinte. Toate aceste momente sunt pentru copilul tau experiente valoroase de invatare corecta a limbii romane. Daca este ironizat sau corectat intr-un mod mai sever, va refuza sa mai foloseasca cuvinte pe care nu le cunoaste foarte bine. Asa ca, fii foarte atent atunci cand greseste. Reformuleaza corect, fara sa accentuezi faptul ca a gresit. Din fiecare greseala copilul tau va invata. Important este sa isi doreasca sa foloseasca cuvinte noi si sa vorbeasca liber.
Adauga tu primul comentariu: