Sase idei din psihologia pozitiva care va pot ajuta sa fiti o familie fericita
„Arma cea mai puternica pe care noi oamenii o avem impotriva stresului este abilitatea de a putea alege un gand in locul altuia.” William James
Psihologia pozitiva a luat un avant puternic in ultimii ani, pentru ca pune accentul pe dezvoltarea potentialului uman, nu doar pe diagnosticarea si rezolvarea de probleme emotionale si de comportament. Psihologia pozitiva contribuie la o perspectiva completa asupra sanatatii mintale, care este definita nu doar ca absenta bolii sau problemelor, ci ca o stare de bine emotional si social. Cu alte cuvinte, psihologia pozitiva isi propune sa ne ajute nu doar sa eliminam problemele, ci sa devenim cea mai buna versiune a noastra. De aceea, poate fi o sursa utila de inspiratie pentru parinti si copii. Iata sase idei din psihologia pozitiva pe care le poti aplica in familia ta.
Citeste si:
Strategii din psihologia pozitiva pe care le poti aplica acasa
10 exercitii de psihologie pozitiva pentru adolescenti
Recunostinta sau aprecierea lucrurilor bune care se intampla
Pe primul loc este recunostinta sau tendinta de a aprecia lucrurile benefice care ni se intampla. Cand ne facem un obicei din a observa lucrurile bune din fiecare zi, tindem sa gandim mai optimist, iar acest lucru ne ajuta sa facem fata dificultatilor si obstacolelor intalnite. Nu este nevoie sa ni se intample lucruri speciale sau sa avem reusite majore in fiecare zi pentru a fi recunoscatori. Este suficient sa incepem dimineata cu o cafea bauta in liniste sau sa primim o veste buna de la un prieten apropiat. Incurajeaza-l si pe copilul tau sa se gandeasca in fiecare zi la lucrurile pozitive care i se intampla sau pe care le afla.
Descoperirea propriilor trasaturi de caracter pozitive
Majoritatea dintre noi tindem sa acordam mai multa atentie trasaturilor negative de personalitate, pe care incercam sa le corectam sau sa le diminuam. Psihologia pozitiva ne incurajeaza sa ne orientam atentia si catre trasaturile noastre pozitive, pe care sa le punem in valoare in viata de zi cu zi.
Timp pentru activitatile placute
Chiar daca sunt doar 10-15 minute pe zi in care ai timp sa citesti, sa faci miscare sau sa desenezi, oricare ar fi hobby-ul tau, daca incerci sa ii dedici timp in mod regulat, te vei simti mai bine. Acelasi lucru este valabil si pentru copilul tau.
Dezvoltarea empatiei
Empatia si capacitatea reflectiva a parintilor sunt doi factori esentiali pentru o relatie apropiata intre parinte si copil. Incercati sa faceti un obicei din a vedea lucrurile intotdeauna din perspectiva celuilalt, mai ales dupa momentele de conflict sau de tensiune emotionala.
Distantarea psihologica in momentele de conflict
Gestionarea furiei este unul dintre cele mai dificile aspecte ale rolului de parinte. Oboseala, stresul si timpul limitat ne pot duce cu usurinta in situatia in care devenim frustrati sau furiosi fata de copil. Capacitatea de a pune pauza in momentele de furie, de a privi lucrurile dintr-o perspectiva mai ampla si de a te gandi la scopurile pe termen lung se numeste capacitatea de distantare psihologica. Cand reusim sa ne distantam psihologic de o situatie tensionata din punct de vedere emotional, putem sa:
- ne controlam reactiile agresive
- ne reorientam atentia catre un alt aspect al situatiei sau catre o alta activitate
- privim lucrurile dintr-o perspectiva noua.
De exemplu, in relatia cu copilul tau, daca acesta refuza sa coopereze cu tine si simti ca incepi sa te enervezi, distantarea psihologica inseamna ca vei reusi sa nu tipi sau sa nu il ameninti pe copil, ca vei putea sa iei o pauza pentru a te calma sau chiar sa incerci sa intelegi ce simte si ce gandeste copilul de fapt. Astfel, vei raspunde in aceasta situatie avand o perspectiva mai larga in minte, aceea de a-l intelege cu adevarat pe copil, pentru ca relatia voastra sa fie armonioasa pe termen lung.
Este important sa nu confundam ideea de distantare psihologica cu retragerea afectiunii fata de copil. Termenul de distantare se refera, in mod abstract, la distanta de la care "privim" situatia tensionata sau evenimentul stresant, astfel incat sa nu ne lasam coplesiti de acestea.
Activitati care dau sens vietii
Pentru fiecare dintre noi, exista o serie de valori morale care ne ghideaza viata si alegerile. Si pentru copii, acestea devin evidente pe masura ce cresc: unii copii vor fi curiosi si vor vrea sa afle cat mai multe lucruri, altii vor fi creativi si altii vor vrea sa ajute. Este important pentru intreaga ta familie ca fiecare membru al familiei sa isi poata urma aceste tendinte si interese.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: