Sarcinile casnice, benefice in perioada pandemiei
Stilul nostru de viata a suferit schimbari majore in ultima perioada, datorita pandemiei globale. Situatia in sine este greu de acceptat, insa poate fi facuta mai suportabila, daca reusim sa stabilim noi rutine si sa oferim predictibilitate vietii de familie.
Citeste si:
7 motive pentru care sa il implici pe copil in treburile casnice
Treburile casnice in primii 3 ani de viata
Experientele adverse din copilarie afecteaza capacitatea copiilor de a-si concentra atentia si de a-si controla comportamentul. Stresul resimtit de copii in perioada pandemiei poate fi considerat o experienta adversa, mai ales daca parintii se confrunta cu probleme financiare cauzate de pandemie, daca persoane din familie sunt bolnave sau daca frecventa conflictelor din familie a crescut ca urmare a izolarii sociale.
Cum putem contracara efectele negative ale stresului in perioada in care copiii sunt nevoiti sa stea acasa? Michael Ungar, specialist in rezilienta recomanda parintilor sa se foloseasca de sarcinile casnice pentru a-si ajuta copiii sa isi dezvolte abilitatile academice, dar si sa dobandeasca abilitati de autoreglare necesare supravieturii in timpuri dificile.
Perioadele dificile, precum pandemia, pot fi ocazii in care intreaga familie invata sa se sprijine reciproc si sa coopereze. Copiii care primesc sarcini casnice si carora le sunt apreciate eforturile de a ajuta la binele intregii familii se vor simti mai increzatori in ei insisi si mai putin lipsiti de putere. Iata cateva motive sa il implici pe copil in sarcinile casnice in aceasta perioada.
Ii dai ocazia sa fie activ fizic, reducand timpul pe care cel mai probabil l-ar petrece in mod pasiv, in fata unui ecran. Lipsa activitatilor extrascolare ii aduce pe multi copii in situatia de a petrece ore intregi in fata laptopului sau telefonului, dupa terminarea orelor online. In plus, miscarea fizica ne ajuta sa gestionam mai bine stresul.
Sarcinile casnice ii ajuta pe copii sa isi dezvolte autocontrolul. Abilitatea de a ne controla comportamentul si impulsurile se dezvolta in timp, iar copiii si adolescentii au nevoie de ocazii suficiente de a practica aceasta abilitate. Responsabilitatile casnice zilnice sunt o astfel de ocazie.
Pentru copiii prescolari si scolari, sarcinile casnice pot fi ocazii de invatare. Daca te ajuta la gatit, ii poti invata despre cantitati si fractii, daca te ajuta sa aranjezi hainele in dulap, le dezvolti abilitatea de sortare si ii inveti despre culori. Aproape orice sarcina casnica poate fi transformata in activitate de invatare, daca trezim curiozitatea copiilor si ii indrumam catre raspunsuri.
Sarcinile casnice zilnice le dau copiilor sentimentul de predictibilitate si siguranta. In lipsa scolii, care oferea acest sentiment, este important ca parintii sa recreeze acasa un program zilnic de rutine si obiceiuri. Roaga-l pe copil sa te ajute in fiecare seara la pregatirea cinei, la aranjarea mesei sau la spalatul vaselor. Este o modalitate prin care petreci timpul alaturi de el si ii transmiti sentimentul ca, in ciuda haosului si incertitudinii din jur, unele lucruri raman stabile.
Activitatile zilnice pot fi oportunitati de joaca. Joaca in aceasta perioada are mai mult de-a face cu atitudinea jucausa atat de necesara. Foloseste-te de umor ori de cate ori poti pentru a ridica moralul tuturor.
Sarcinile casnice ne ajuta sa pastram un nivel de confort si bucurie in casa. Cand toate lucrurile sunt curate si in ordine, casa este un mediu care inspira siguranta si liniste. Iar in aceasta perioada, acestea sunt doua dintre nevoile noastre cele mai importante.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
Adauga tu primul comentariu: