Treburile casnice in primii ani de viata
Cum incurajam participarea la activitatile din casa!
Sarcinile casnice sunt o modalitate extrem de eficienta de a-i invata pe copii sa fie responsabili, chiar si in primii trei ani de viata. De fapt, este preferabil sa incepi cat mai devreme sa accepti ajutorul copilului tau si sa il incluzi in activitatile casnice (chiar daca efortul lui nu contribuie in mod esential la rezultatul final). Daca iti doresti sa ai un adolescent responsabil, poti incepe inca de la varsta de un an si jumatate :).
Iata cateva idei de sarcini casnice pe care chiar si prichindeii mai mici de 3 ani le pot realiza in siguranta:
- sa isi puna hainele murdare in cosul de rufe
- sa stranga jucariile si cartile dupa ce le-au folosit
- sa spele legume sau fructe atunci cand tu gatesti
- sa iti aduca vasele murdare (daca sunt din materiale care nu se sparg)
- sa te ajute sa pui masa (poate aseza servetelele, de exemplu)
- sa te ajute sa hranesti animalul de companie (cu riscul de a varsa putina apa sau putina mancare pe jos)
- sa stearga daca au varsat ceva pe jos (cu aceasta ocazie ii inveti si ca nu este o tragedie cand se varsa apa sau laptele)
- sa impatureasca prosoape sau haine
- sa aduca parintilor obiecte de care au nevoie si care nu sunt prea grele sau periculoase
De ce este bine sa il incluzi pe copilul tau in activitatile casnice inca din primii trei ani de viata?
- ii dezvolti increderea in sine, pentru ca cei mici vor sa fie capabili sa faca tot ce fac si adultii
- vei putea petrece mai mult timp cu el – in loc sa stea la desene animate in timp ce tu gatesti, puteti sta impreuna in bucatarie
- copiii vor sa ajute si sa fie apreciati pentru ajutorul lor
Cum il familiarizezi pe cel mic cu sarcinile casnice?
- Incearca sa nu il corectezi prea mult sau sa ii spui ca nu face bine. In schimb, arata-i cum ar trebui sa faca si lasa-l sa incerce. Chiar daca nu reuseste din prima incercare, lauda-i efortul.
- Transforma toate sarcinile casnice intr-o rutina, repetandu-i copilului tau care este ordinea in care faceti lucrurile in casa. De exemplu, „Intai spalam vasele, apoi iesim pe afara.” sau “Intai strangem jucariile, apoi mancam inghetata.”
- Transforma munca in distractie. Desi treburile casnice nu sunt neaparat distractive, iar pentru adulti, fac parte dintr-o rutina zilnica, nu inseamna ca nu va puteti amuza impreuna atunci cand cel mic participa la ele.
- Nu lasa impresia ca sarcinile casnice sunt optionale. Cu cat cel mic intelege mai devreme ca unele lucruri trebuie pur si simplu facute (precum ordinea in camera, spalatul vaselor etc.), cu atat mai usor iti va fi sa obtii ajutorul lui pe viitor.
Tu cum ai procedat sau ai de gand sa procedezi in aceasta problematica a treburilor casnice, necesare si intotdeauna, nu cele mai placute?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.
-
10 activitati distractive de vara pentru toddleri
Jocurile distractive sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor mici fiindca ii ajuta nu doar sa se dezvolte fizic, ci si cognitive, social si emotional si ii incurajeaza sa isi dezvolte independenta si increderea in sine.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: