characters characters

Relatiile de prietenie

7 lucruri importante pe care ii putem invata pe copii despre prietenie

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iunie 2021    |   2052 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

relatii de prietenie
Relatiile sociale ale copiilor sunt esentiale pentru dezvoltarea lor emotionala armonioasa. Incepand cu locul de joaca, continuand cu gradinita si scoala, copiii descopera treptat regulile sociale nescrise care guverneaza relatiile cu cei din jur, provocarile, dar si bucuriile pe care le aduce prietenia si felul in care isi pot exprima personalitatea in interactiunile cu alti copii si adulti.

Citeste si:

Ce pot invata cei mici din conflictele cu alti copii


Cum ii ajutam pe copii sa faca fata respingerii sociale


Relatiile de prietenie in copilarie – ce ii putem invata pe copii


Iata cateva dintre cele mai importante lucruri pe care ii putem invata pe copii despre relatii.

Este important sa ne ghidam comportamentul in functie de valorile noastre morale, nu de comportamentul celorlalti. Este foarte tentant pentru copii sa raspunda la agresivitate cu agresivitate, la fel cum este si pentru adulti de multe ori. Invata-l pe copil cum sa reactioneze cand alti copii nu sunt politicosi astfel incat sa evite rusinea sau regretul care apar dupa ce este la randul lui rautacios fata de alti copii.

Ii tratam pe cei din jur in functie de nevoile pe care le au ei, nu in functie de cum ne-ar placea noua sa fim tratati. Una dintre cele mai dificile lectii despre relatiile cu cei din jur este aceea de a nu presupune ca toti oamenii au aceleasi preferinte sau nevoi ca noi. Relatiile sociale armonioase insa se bazeaza pe respectarea nevoilor unice ale fiecaruia dintre noi. De exemplu, unui copil extrovertit, care se bucura sa fie mereu in centrul atentiei, ii poate fi greu sa inteleaga ca prietenul sau cel mai bun, introvertit, prefera sa aiba liniste si timp petrecut in afara grupurilor mari de copii. Poti incuraja deschiderea si flexibilitatea copilului tau in relatiile cu cei din jur invatandu-l despre limbajele iubirii

Cand se simte anxios in situatiile sociale, invata-l sa fie curios si sa adreseze intrebari. Deseori copiii timizi sau anxiosi se tem ca nu vor sti ce sa spuna atunci cand interactioneaza cu alti copii. Intrebarile si curiozitatea sincera pot fi esentiale in depasirea timiditatii sau anxietatii sociale. Acceptarea neconditionata a celorlalti, alaturi de doze considerabile de curiozitate si respect sunt ingredientele unei relatii sociale fructuoase.


Conflictele sunt inevitabile. Chiar si in cele mai armonioase relatii de prietenie, conflictele, neintelegerile sau discutiile in contradictoriu sunt inevitabile. Este benefic pentru copil sa intelaga ca acestea nu inseamna sfarsitul unei prietenii si ca nu inseamna ca prietenii sai au un caracter dificil sau trebuie respinsi.

Nu este obligatoriu ca toata lumea sa ne placa sau sa ne aprecieze. In grupurile mari de copii, antipatiile sau respingerea sociala sunt inevitabile. In asemenea situatii, reactia parintilor este esentiala. Cand copiii sunt respinsi de alti copii, parintii care isi pastreaza calmul, nu incearca sa rezolve problema in locul copilului si nu se alarmeaza in legatura cu statutul social al copilului, il invata pe acesta sa nu aiba o nevoie excesiva de aprobare si acceptare din partea celor din jur.  Nevoia de aprobare excesiva in copilarie poate duce la codependenta la maturitate.


Limitele interpersonale. Copiii pot invata de la cele mai mici varste sa stabileasca limite sau granite interpersonale, mai intai in familie, apoi in grupul de prieteni. Limitele interpersonale inseamna sa stim care sunt lucrurile pe care nu le acceptam de la cei din jur, sa ne putem exprima nevoile in relatiile cu cei din jur si sa actionam atunci cand nevoile noastre nu sunt respectate de ceilalti. Limitele interpersonale ii apara pe copii de bullying sau hartuire si de relatiile de prietenie toxice si ii ajuta sa ramana asertivi si independenti.

Relatiile de prietenie evolueaza in timp. Unele prietenii formate in copilarie vor fi mentinute intreaga viata, altele se incheie in mod natural, pe masura ce apar schimbari in viata noastra. Este benefic pentru copiii de toate varstele sa stie ca nu toate relatiile de prietenie trebuie intretinute neaparat si ca daca se incheie, acest lucru nu inseamna ca este ceva in neregula cu ei.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Abilitati sociale
    Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
    22 septembrie 2022   

    Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe