characters characters

Conflictele intre copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 aprilie 2021    |   5095 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

conflictele intre copii
Desi nu sunt placute, conflictele sunt inevitabile si pot fi considerate momente de invatare, atat la varste mici, cat si la varste mai mari. A-i invata pe copii de la varste mici cum sa gestioneze in mod sanatos conflictele inseamna un pas important in a intelege cum functioneaza lumea.

Citeste si:

Fisa printabila. Rezolvarea conflictelor intre copii

Respingerea sociala in randul copiilor


Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze conflictele cu alti copii


Gestionarea emotiilor

Conflictele aduc cu ele emotii foarte intense pe care copiii inca nu stiu cum anume sa le gestioneze. Asadar, inainte de a discuta despre ce s-a intamplat, e important sa il ajuti pe copil sa isi regleze intensitatea emotiilor. Il poti ajuta sa faca acest lucru oglindind verbal emotiile pe care le observi: „Pari foarte trist/socat/furios/dezamagit de ce s-a intamplat. Cum te simti?” si lasandu-l pe copil sa isi analizeze singur propriile trairi.

Daca emotiile traite de copil sunt la intensitate maxima, il pot ajuta sa se calmeze folosind exercitii de respiratii, numarand in gand, incurajandu-l sa faca putina miscare sau sa se spele pe fata cu apa rece.

„Ne-am certat pentru ca este un nesimtit!”

Deseori, in etapa in care il ajutam pe copil sa isi gestioneze emotiile trezite de conflict, trecem prin procesul de a „traduce” cuvintele copilului in stari pe care le simte. De exemplu, copiii pot folosi etichete negative (preluate deseori de la alti adulti, din pacate) in caracterizarea copilului cu care au avut un conflict: „Este un nesimtit/obraznic/prost etc.!”. Pentru a-l ajuta cu adevarat pe copil, nu este benefic nici sa il aprobam si nici sa il certam pentru cuvintele folosite. „Nu e frumos sa vorbesti astfel despre alti copii!” nu il ajuta pe copil sa isi inteleaga emotiile mai bine. De aceea, cand copilul iti vorbeste in termeni mai putin pozitivi despre copilul cu care a avut un conflict, il poti indruma sa vada ce se ascunde dincolo de aceste cuvinte. Deseori, furia, frustrarea, umilinta resimtita de copil sunt exprimate prin insulte adresate celuilalt copil.

Ajutandu-l pe copil sa identifice emotiile care il fac sa vorbeasca astfel, il ajuti sa faca primul pas catre rezolvarea conflictului. „Cred ca esti nervos/ te-ai simtit respins/ai fost surprins de reactia prietenului tau si de aceea folosesti aceste cuvinte. Asa e?” este o abordare prin care il ajuti pe copil sa exploreze ceea ce simte si gandeste.

Intelegerea perspectivei celuilalt

O data ce intensitatea emotiilor incepe sa scada, urmatorul pas este de a intelege care este problema. Unii copii nu reusesc sa identifice sursa conflictului (care adesea poate fi interioara, din propriile frustrari ascunse). Astfel, vor avea nevoie de ajutor. Utile aici sunt discutiile, intrebarile, exemplelele si impartasirea propriilor experiente. Ajuta-l pe copil sa reia fiecare moment al conflictului, tinand minte ca deseori copiii vor sari peste informatii esentiale sau vor prezenta lucrurile doar din propria perspectiva. Este important sa il ajuti pe copil sa inteleaga si perspectiva celuilalt, pentru a gasi impreuna o posibila solutie.

Cautarea unei solutii

Ultimul pas il reprezinta gasirea unor posibile solutii pentru conflict. Unul dintre exercitiile pe care le poti folosi implica urmatoarele intrebari:

  • Care este problema mea?
  • Care sunt optiunile pe care le am?
  • Care sunt cele mai bune optiuni?
  • Sunt in siguranta/ma descurc singur sau ma simt depasit de situatie?

Scopul este ca fiecare copil sa inteleaga ce se intampla si ce poate sa faca pentru a-si atinge obiectivul. Un alt exercitiu implica apelul la emotii. Solutia la care m-am gandit ma va face sa ma simt mai bine, la fel ca si acum sau mai rau?

Ce invata copiii in urma conflictelor cu prietenii sau colegii?

  • Ca alte persoane au perspective, nevoi si dorinte diferite de ale noastre.
  • Ca o neintelegere nu inseamna neaparat sfarsitul unei prietenii.
  • Ca putem avea un conflict cu o persoana pe care o apreciem, fara sa ne pierdem aprecierea sau afectiunea fata de ea.
  • Ca un conflict cu un alt copil nu inseamna ca acesta il respinge sau il uraste.
  • Ca ne putem face mai usor intelesi folosind cuvintele potrivite.
  • Ca unele conflicte nu pot fi rezolvate sau depasite si acest lucru nu este o catastrofa.

Cum pot parintii sa ii ajute pe copii sa gestioneze eficient conflictele?


Pastrandu-si calmul
si evitand sa se grabeasca in a da verdicte sau a cauta vinovati.


Intervenind in mod direct cat mai putin. Incurajeaza-l pe copil sa incerce a rezolve problema pe cont propriu, dupa ce ati cautat impreuna o solutie.


Evitand sa dea vina pe copil pentru conflict si sa ii explice de ce a procedat gresit. Ajuta-l pe copil sa descopere el insusi cum atlfel ar fi putut proceda.


Oferind copiilor un model de asertivitate si empatie. Copiii invata cum sa rezolve conflicte si prin observatie – asadar, asigura-te ca la randul tau poti intelege perspectiva unei alte persoane si poti gasi compromisuri care sa raspunda atat nevoilor tale, cat si ale celorlalti.


In invatarea solutionarii conflictelor, copiii au nevoie sa stie inca de la inceput ca scopul lor trebuie sa fie acela de a depune toate eforturile posibile si nu neaparat de a face ca lucrurile sa meaga perfect. Uneori in timpul conflictelor, chiar si cele mai bune solutii gasite pot sa nu functioneze, pentru ca nu putem controla reactiile celorlalti.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    09 septembrie 2024   

    Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

Mai multe