Cum ii ajutam pe copii sa faca fata respingerii sociale
Inca din prima zi de gradinita, copilul tau se va confrunta cu situatii in care este respins de alti copii. Refuzul de a se juca impreuna, o gluma rautacioasa sau refuzul de a fi inclus intr-un grup sunt situatii inevitabile care apar intre copii, de la cele mai mici varste. Desi adultii din jur pot interveni pentru a preveni sau elimina violenta, respingerea sociala intre copii nu poate si nu ar fi benefic sa fie eliminata total. De ce? Copiii pot sa isi dezvolte rezilienta emotionala in aceste situatii, cu ajutorul parintilor.
Citeste si:
Sensibilitatea in fata respingerii sociale – ce inseamna si de ce e importanta
Comportamentele copiilor respinsi social
Cum il poti ajuta pe copil sa faca fata respingerii sociale
Acorda mai intai atentie propriei tale reactii
Poate parea paradoxal – copilul tau sufera pentru ca a fost respins, ar trebui sa iti indrepti atentia catre el, nu? Pentru multi parinti, situatiile in care copilul este respins sunt extrem de dureroase si pot trezi reactii care nu il ajuta pe cel mic. Propriile noastre experiente din copilarie, in care am fost respinsi sau raniti de cei din jur, dar nu am primit sprijin pentru a intelege si depasi aceste emotii ne pot influenta atitudinea din prezent. Daca te afli in aceasta situatie, cand copilul tau iti spune ca a fost respins de alti copii, risti sa simti emotii puternice precum furie fata de copiii respectivi, teama intensa ca propriul copil nu va fi acceptat sau ca este in vreun fel inadecvat, tendinta de a-l judeca sau critica pe copil etc.. Niciuna din aceste emotii nu te pot indruma catre un raspuns care sa il ajute pe copil. De aceea, este bine sa iei o pauza de cateva minute in care sa te concentrezi asupra propriilor tale stari. Ce simti in acest moment? Cum poti sa il ajuti pe copil?
Fa diferenta dintre respingerea sociala si hartuire sau bullying
Mici conflicte intre copii, refuzul de a se juca impreuna sau chiar o gluma mai putin placuta sunt situatii normale. Tachinarile repetate, insultele, glumele rautacioase frecvente sau violenta verbala nu sunt normale si nu ar trebui tolerate. Acestea din urma reprezinta hartuire sau bullying si necesita interventia ta. Incearca sa afli care este situatia cu care se confrunta copilul tau: un incident izolat sau unul care face parte dintr-un fenomen mai larg?
Ajuta-l pe copil sa isi exprime emotiile legate de situatia de respingere sociala
Rusinea, tristetea sau frustrarea traite intr-o astfel de situatie pot fi interiorizate de catre copil, care isi formeaza astfel o imagine de sine negativa. De aceea, este important ca parintii sa ii ajute pe cei mici sa exprime emotiile traite, astfel incat ele sa isi piarda din intensitate, sa fie privite ca reactii normale pentru situatia respectiva si sa stea la baza unor decizii viitoare mai bune. Spre finalul discutiei, poti incuraja empatia copilului, observand ca asa cum pentru el a fost neplacut sa fie respins de catre alti copii, si pentru alti copii este dureroasa aceasta situatie si ca depinde de el sa nu repete acest comportament la randul lui.
Ajuta-l pe copil sa vada situatia dintr-o perspectiva realista
Copiii sensibili pot interpreta respingerea sociala drept dovada ca nu merita sa aiba prieteni, ca niciun copil nu ii place sau ca este ceva in neregula cu ei. Este important sa il ajuti pe copil sa isi reformuleze aceste interpretari, pentru ca ii pot afecta interactiunile cu alti copii pe termen lung. Il poti ajuta in acest sens pastrand o atitudine calma, care sa ii arate copilului ca incidentul respectiv nu este pe cat de grav pare si ca, desi este neplacut, este un aspect normal al interactiunilor cu alti copii. Ii poti adresa intrebari despre cum va proceda data viitoare in interactiunea cu copilul respectiv, il poti ajuta sa inteleaga daca propriul comportament a incurajat respingerea sociala si daca ar trebui sa schimbe ceva pe viitor sau il poti ajuta sa inteleaga perspectiva celuilalt copil.
Ajuta-l pe copil sa identifice posibile comportamente pe care ar fi bine sa le corecteze
Uneori, copiii sunt respinsi pentru ca au comportamente care ii deruteaza, deranjeaza, sperie sau frustreaza pe ceilalti copii. Mai ales la varste mici, o voce extrem de ridicata, gesturi imprevizibile, intreruperile sau refuzul de a astepta sunt deseori cauzele pentru care copiii sunt respingi la locul de joaca sau la gradinita. Aceleasi probleme pot continua si la varste mai mari, mai ales daca abilitatile sociale ale copilului nu au fost incurajate sau dezvoltate. Copiii care vor sa controleze sau sa dirijeze activitatea unui grup in care abia au intrat, copiii care reactioneaza cu agresivitate cand sunt frustrati sau care, dimpotriva, sunt pasivi sau intimidati vor fi de asemenea respinsi de cei din jur. Este important ca parintii sa inteleaga cat mai bine situatia in care a avut loc respingerea sociala, astfel incat sa il ghideze pe copil cu blandete, catre comportamente sociale mai eficiente.
Incurajeaza increderea in sine a copilului tau
Un copil increzator in el insusi este mai putin afecta de o ocazionala respingere din partea altor copii si va tinde sa se integreze mai usor intr-un grup. Cele mai eficiente modalitati de incurajare a increderii in sine a copiilor este iubirea neconditionata, incurajarea abilitatilor copilului, observarea calitatilor pozitive ale acestora si incurajarea depasirii greselilor sau esecurilor. Incurajarea umorului si a autocompasiunii sunt de asemenea esentiale in aceasta situatie.
Respingerea sociala ii poate ajuta pe copii sa isi dezvolte rezilienta emotionala, pentru ca ii invata ca:
- Unele reactii ale celor din jur nu stau in controlul nostru – putem incerca sa ii influentam, dar nu ii putem controla pe cei din jur.
- Nu este obligatoriu ca toata lumea sa ne placa sau sa ne accepte.
- Doar pentru ca o persoana ne respinge, nu inseamna ca altele nu ne apreciaza.
- Desi este dureroasa, respingerea sociala poate sa ne invete lucruri valoroase despre noi insine si despre cei din jur.
- Respingerea este un aspect normal al relatiilor sociale, atat timp cat nu este insotita de violenta verbala sau fizica.
- Doar pentru ca o persoana ne respinge, nu inseamna ca are o imagine corecta despre noi.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.
-
4 faze ale prieteniilor intre copii
Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.
-
Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.
Adauga tu primul comentariu: