Principiile parentingului neconditionat
“Daca primesti bulina rosie la gradinita, iti cumpar jucaria pe care o vrei.”
“Daca iti pui la loc jucariile, iti dau prajitura.”
Acestea sunt conditionari pe care le folosesc multi parinti pentru a-i convinge pe copii sa realizeze anumite actiuni. Intentiile sunt bune (de a-l invata pe copil un anumit comportament util), insa efectele pot fi negative. De multe ori uitam un lucru simplu: ceea ce au nevoie cel mai mult copiii nostri este iubirea neconditionata.
Iata cateva sugestii care te ajuta sa renunti la conditionarile excesive in relatia cu copilul tau si sa adopti un stil de parenting neconditionat.
1. Reconsidera modul in care formulezi cererile. In loc sa ii spui “Daca iti pui jucariile la loc, vei primi ceva dulce” poti sa ii spui “Dupa ce terminam de aranjat jucariile, vom manca ceva dulce”.
2. Pune relatia cu copilul tau pe primul loc. A-i arata copilului ca tu ai mereu dreptate poate avea efecte negative asupra copilului tau. Ii tai elanul si initiativa de a face ceva singur criticandu-l frecvent si aratandu-i cum ar fi trebuit sa procedeze. Evita etichetarile, comparatiile cu alti copii, pedepsele sau conflictele de putere in relatia cu copilul tau si acorda-i timp si atentie.
3. Iubeste-ti copilul neconditionat. Evita sa ii oferi afectiune numai daca indeplineste o sarcina pe care i-ai cerut-o (sa il imbratisezi doar daca a luat o nota buna sau daca a fost cuminte) si sa ii retragi afectiunea daca nu are comportamentul pe care ti-l doresti (sa il eviti sau sa nu ii vorbesti atunci cand te supara). Consecinta unui astfel de comportament este de a-l face pe copil sa se simta nesigur pe ceea ce ii oferi, iar cu cat devine mai nesigur, cu atat va fi mai dependent de aprobarea ta. Cu cat ii oferi mai des iubire neconditionata, cu atat copilul tau va invata sa ia singur decizii, sa propuna solutii la probleme, sa isi doreasca sa faca lucrurile mai bine.
4. Incearca sa vezi lucrurile din perspectiva copilului. Multe dintre conditiile pe care le impunem copiilor strica distractia si farmecul actiunilor lor. Daca privesti lucrurile din perspectiva lui, vei intelege mai usor acest lucru. Intreaba-te frecvent “Oare cum se simte copilul meu daca fac sau spun asta?”. Multe dintre probleme din relatia parinte-copil apar pentru ca parintele se concentreaza mai mult asupra comportamentului copilului (“Vreau sa se comporte intr-un fel sau sa inceteze un comportament.”) si nu iau in considerare emotiile si gandurile copilului.
5. Fii autentic. Scapa de rusinea de a fi gresit, accepta ca nu esti un parinte perfect, cere-ti scuze atunci cand ai facut ceva ce nu trebuia si modifica-ti comportamentul daca observi ca este gresit.
6. Vorbeste mai putin si intreaba mai mult. Asculta, raspunde, intreaba, imagineaza-ti perspectiva copilului- toate acestea te vor face un parinte mai bun si mai apropiat de copilul tau.
7. Incearca sa spui mai des “da”. A-l aproba pe copil cand are o initiativa, a renunta la vesnicul “nu” inseamna a-l ajuta pe copil sa invete cum sa faca fata frustrarii si cum anume sa caute solutii. Folosind prea des negatia, vei obtine un copil frustrat, nemultumit, neincrezator in prorpiile forte, lipsit de initiativa si dezinteresat.
8. Evita rigiditatea. Prea multe reguli pot sa il constranga pe copil si sa ii reduca din inventivitate si creativitate.
9. Permite-i copilului sa ia si el decizii de fiecare data cand se poate. Sprijina autonomia si luarea de decizii de unul singur. Copilul se va simti mai bine, va trai sentimentul de responsabilitate si se va implica mult mai mult in orice activitate.
Respectarea principiilor parentingului neconditionat te vor ajuta sa obtii armonie in familie si o mai buna comunicare. De asemenea, il vei invata pe copil ce inseamna respectul, iubirea si comunicarea nonviolenta. Crezi ca ti se potriveste acest stil de parenting?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Comentează: