characters characters

Recapitulare pentru evaluare

Zece feluri in care poti sa il ajuti pe copil sa recapituleze pentru evaluari

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 mai 2019    |   5256 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Recapitulare pentru evaluare
Teste, teze, evaluari nationale sau alte examene: toate au in comun nu doar emotiile specifice unei situatii de examinare, ci si faptul ca necesita pregatire speciala. Dupa ce copilul a parcurs intreaga materie pentru test sau evaluare, e nevoie sa o recapituleze. Iar parintii pot juca un rol esential in aceasta faza a pregatirii pentru examen. Iata cum.

Citeste si:

Recapitularea eficienta - cum se poate pregati copilul mai usor pentru examene

Zece lucruri care il ajuta pe copil sa aiba performanta in situatii de stres


Zece feluri in care il poti ajuta pe copil sa recapituleze materia

Recapitularea materiei ar trebui sa ajute copilul sa:

  • verifice daca a inteles materia
  • sa isi aminteasca informatii pe care le-a uitat
  • sa descopere care sunt lectiile pe care nu le-a invatat suficient si sa recupereze materia
  • sa isi consolideze invatarea

Ca parinte, ajutorul tau inainte de un examen va lua mai multe forme: il poti ajuta pe copil sa invete mai eficient, oferindu-i sugestii sau participand la invatare, il poti sprijini emotional, vorbind cu el despre toate gandurile si emotiile legate de examen si te poti asigura ca stilul sau de viata este unul sanatos, care sa ii asigure toate resursele necesare pentru invatare.



Asigura-te ca doarme suficient.

Somnul este esential pentru invatare, fiind strans legat de capacitatea de concentrare a atentiei si de memorare. Recomanda-i sa doarma in medie 8-10 ore pe noapte si ajuta-l sa isi faca un program care sa ii permita sa doarma suficient.

Asigura-te ca petrece suficient timp in aer liber.

Desigur ca inainte de un examen important, timpul pare insuficient pentru activitati de relaxare sau plimbari in aer liber. Insa este important ca macar 30 minute pe zi, copilul tau sa iasa afara si sa fie activ. O plimbare in fiecare seara sau o pauza mai lunga dupa o sesiune de invatare sunt benefice pentru invatare, dar si pentru starea de spirit a copilului.

Arata-i ca ai incredere ca poate reusi.

Asteptarile parintilor si asteptarile cadrelor didactice influenteaza rezultatele obtinute de copil, potrivit studiilor despre efectul Pygmalion. Cand arati copilului ca ai incredere in el, il motivezi sa depuna efort si ii transmiti optimism si entuziasm. Cand parintele se asteapta la ce este mai rau si se teme el insusi de examenul sau evaluarea prin care va trece copilul, va transmite acestuia nesiguranta si frica.

Recomanda-i sa ia pauze.

Recapitularea poate fi un moment stresant pentru copil, de aceea, e nevoie de timp si pentru relaxare. Stresul are impact negativ asupra starii de bine a copilului, dar si asupra calitatii recapitularii. Invata-l sa alterneze pauzele in care face ceea ce ii place, cu perioadele de invatare si recapitulare.

Invata-l cum sa evite intreruperile si distragerea atentiei in timp ce invata.

Atunci cand copilul recapituleaza, e important sa nu aiba in apropiere factori care sa ii distraga atentia. Prezenta telefonului mobil in timpul invatarii poate sa scada pana la 20% din performanta elevului, potrivit studiilor. Recomanda-i sa respecte o regula simpla: fara niciun fel de intreruperi pana cand nu termina ce si-a propus de invatat.

Incurajeaza-l pe copil sa fie constiincios.

Se pare ca 75% din elevi declara ca obisnuiesc sa amane invatarea, in timp ce 50% considera ca procrastinarea a devenit o problema reala in viata lor. Incurajeaza-ti copilul sa se lase ajutat folosind reguli si limite astfel incat sa reduca amanarea. Studiile arata ca e nevoie doar de cateva minute pentru ca un elev sa inceapa sa rezolve dintr-o tema de casa pentru ca creierul sa isi doreasca sa finalizeze sarcina si pentru ca tendinta de a amana sa dispara. Vorbeste-i copilului despre constiinciozitate si despre felurile in care o putem incuraja.

Invata-ti copilul sa recapituleze materia folosind tehnici utile de recapitulare.

Acestea includ modele de subiecte, intrebari orale pe care sa i le adresezi din materie, teste cu alegeri multiple etc. Toate aceste forme de testare il vor ajuta pe copil sa isi consolideze informatiile invatate.

Invita-ti copilul sa te invete ceea ce a invatat.

Acest lucru va imbunatati memoria si reamintireainformatiei. A invata pe altcineva ceea ce ai invatat inseamna a-ti reorganiza informatia astfel incat sa il faci pe intelesul altei persoane. Astfel, intelegerea propriului material de invatat va fi mai buna.

Propune-i resurse educationale inovative.
Usor de accesat, disponibila oricand, cu un continut sistematizat, platforma ExamenulTau.ro invita la invatare, testare si recapitulare. Descoperiti-o impreuna aici.

Recomanda-i sa creeze el insusi intrebari sau modele de subiecte

Dupa ce a invatat toata materia, poate sa schimbe perspectiva asupra acesteia si sa creeze intrebari si modele de subiecte pe care sa le rezolve apoi. Cand se poate gandi la modalitati de autoevaluare, inseamna ca a invatat in profunzime materia.

In ultima zi inainte de evaluare, recomanda-i sa reciteasca rezumate si schite

Daca este convins ca a invatat destul de bine intreaga materie pentru examen, in ultima zi dinaintea examenului, este recomandat sa reciteasca schitele si ideile principale, nu neaparat intreaga materie. Daca sunt capitole sau lectii pe care simte ca nu le stapaneste in totalitate, este bine sa le acorde mai mult timp acestora.

*Sursa foto:Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe