characters characters

Recapitularea eficienta

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 noiembrie 2017    |   10698 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

recapitulare
De multe ori, recapitularea ia forma incercarii de a invata multa materie pe ultima suta de metri, cu putin timp inainte de teza, test sau examen. Pe termen lung, aceasta strategie nu este eficienta si poate contribui mult la stresul scolar resimtit de copilul tau.

Iata cum il poti ajuta pe copil sa recapituleze eficient materia inainte de un test, de teze sau de examene nationale.

Invatarea alternanta

Alternarea mai multor materii intr-o sesiune de studiu: de exemplu, o ora pe zi de matematica si doua ore de chimie.

Citeste si alte articole despre invatarea eficienta:


Opt recomandari pentru invatarea eficienta


Metode de memorare rapida


Invatarea spatiata

  • Impartirea materiei pe o perioada mai lunga de timp: sesiuni de invatare mai multe si mai scurte.
  • Intervalul dintre sesiunile de invatare ar trebui sa nu depaseasca 10-20% din timpul total disponibil.
  • De exemplu, daca testul este peste o luna, ar trebui sa repete materia cel putin o data pe saptamana.
  • Cu cat momentul evaluarii este mai aproape, cu atat repetitiile trebuie sa fie mai apropiate in timp.

Care este intervalul ideal la care sa fie programate sesiunile de invatare? Depinde de cat timp are disponibil pana la evaluare. Este recomandat ca intervalul dintre sesiunile de invatare sa nu depaseasca 10-20% din timpul total disponibil. Cu alte cuvinte, daca testul este peste o luna, ar trebui sa repete materia cel putin o data pe saptamana. Daca testul este peste o saptamana, ar trebui sa repete materia in fiecare zi.

Ideal este ca atunci cand invata lectia pentru a doua zi sa repete si lectiile trecute, astfel incat informatiile sa ramana proaspete in memorie, iar inainte de examen sau de test, doar sa le puna la punct si sa verifice detaliile.


Testarea spatiata

  • Autotestarea cunostintelor este mai eficienta daca are loc dupa un anumit interval de timp dupa invatare, nu neaparat imediat dupa sesiunea de studiu (de exemplu, in aceeasi zi).
  • In functie de timpul disponibil, testarea cunostintelor poate fi programata la o zi sau cateva zile dupa sesiunea de invatare.

Calendarul recapitularii

„Cel mai bun lucru pe care l-a facut mama mea pentru mine cand vine vorba de invatare a fost sa ma puna sa fac un calendar al recapitularii. Am facut o lista cu fiecare subiect de la fiecare materie si apoi am estimat cate sesiuni de 50 minute sunt necesare pentru fiecare subiect de examen in parte. Apoi am pus toate aceste sesiuni intr-un calendar, astfel incat sa nu mai pierd timpul cautand capitolele pe care le am de invatat, ci sa stiu exact ce am de citit si cand.” spune un student citat de WhichUniversity.co.uk

  • Este important ca pentru fiecare zi pana la test sau examen sa fie planificate capitolele sau lectiile care trebuie invatate.
  • Printre sesiunile de invatare – in care este invatata materia pentru prima data, trebuie introduse si sesiuni de repetitie - in care este repetata si testata materia deja invatata.

Postere, infografice, scheme.

Materialele aditionale precum posterele, listele sau schemele il pot ajuta pe copil sa nu uite informatiile esentiale pentru fiecare materie, astfel incat inainte de un test sau examen, sa nu fie nevoie sa le reia de la inceput. Recomanda-i sa le afiseze la vedere si sa le parcurga din cand in cand atunci cand invata.  

Alte recomandari pentru a-l ajuta pe copilul tau sa recapituleze materia mai bine

  • Asigura-te ca ia micul dejun in fiecare zi, il poate ajuta sa isi concentreze atentia mai bine.
  • Recomanda-i sa puna telefonul deoparte si sa evite multitasking-ul sau realizarea mai multor activitati in acelasi timp.
  • Incurajeaza-l sa doarma suficient: somnul este esential pentru invatare eficienta.
  • Recomanda-i sa faca miscare fizica in mod regulat.
  • Spune-i sa explice lectiile altcuiva – este una dintre cele mai eficiente metode de consolidare a informatiilor.

Ajutandu-l pe copilul tau reuseste sa isi formeze o serie de metode si tehnici eficiente de recapitulare a materiei, il ajuti nu doar sa isi creasca sansele pentru rezultate bune la examene, ci si sa isi exerseze autocontrolul. Iar aceste tehnici de invatare ii vor fi de folos si in timpul facultatii, cand volumul de informatii pe care il va avea de invatat va creste in mod semnificativ.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe