characters characters

Primele explicatii despre emotii

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 aprilie 2019    |   1694 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

primele explicatii despre emotii
Primii trei ani de viata vor fi intensi din punct de vedere emotional pentru copilul tau si, implicit, si pentru tine. Este natural sa fie asa, pentru ca la aceasta varsta, copiii abia pun bazele abilitatii lor de a-si gestiona emotiile. Exista insa o multime de lucruri pe care le poti face pentru a-l ajuta pe copil din punct de vedere emotional.

Dincolo de lucrurile pe care il poti invata pe copilul tau despre emotii in primii trei ani de viata, relatia de atasament pe care o creezi cu el este fundamentala pentru capacitatea lui de a-si gestiona emotiile mai tarziu.

Asadar, cel mai important lucru pe care il poti face in primii ani de viata daca vrei sa cresti un copil inteligent emotional este sa stabilesti cu el o relatie sigura de atasament. Relatia sigura de atasament se formeaza atunci cand parintele raspunde la nevoile copilului sau, incercand sa il consoleze atunci cand este trist, sa ii impartaseasca bucuria si veselia si sa ii satisfaca nevoile fiziologice de baza (hrana, somn, miscare etc.). Copiii cu un stil de atasament sigur vin la parintii lor atunci cand sunt speriati, accepta afectiunea si contactul fizic cu parintele si au curajul de a explora mediul din jur, stiind ca se pot intoarce oricand la parintii lor.

In primul an de viata, il poti ajuta pe copil din punct de vedere emotional oglindind emotiile sale (de obicei, parintii fac acest lucru in mod natural), raspunzand la expresiile sale faciale cu expresii faciale corespunzatoare, consolandu-l atunci cand este trist si bucurandu-te alaturi de el atunci cand este vesel.

Incepand cu varsta de aproximativ un an, cand incep sa isi dezvolte limbajul, copiii pot fi invatati verbal despre emotiile de baza (tristete, furie, bucurie/fericire, teama). Poti face acest lucru in situatiile obisnuite de viata, cand copilul este frustrat sau bucuros, marcand verbal emotia sa: „Esti fericit pentru ca ai mangaiat catelul.” sau „Esti suparat pentru ca s-a stricat jucaria.”. Daca emotiile sunt negative si apar in urma unei probleme, dupa identificarea emotiei, ii poti propune o solutie „Hai sa vedem cum o putem repara.”.

Explica-i celui mic emotiile celor din jur. Chiar daca la 1 an vocabularul lui va fi prea limitat pentru a exprima faptul ca iti intelege explicatiile, este util sa ii vorbesti copilului tau despre emotiile altor copii sau adulti. De exemplu, cand un copil plange la locul de joaca, ii poti spune celui mic: „Este suparat/speriat pentru ca a cazut.”. Ii vei forma in timp obiceiul de a interpreta reactiile si actiunile celor din jur din perspectiva emotiilor care stau la baza acestora, iar aceasta este un aspect de baza al inteligentei emotionale.

Ii poti vorbi, atunci cand esti calm, despre propriile tale emotii. Cand iti pierzi rabdarea cu el, cand tipi sau il certi (se intampla tuturor parintilor la un moment dat), este bine sa iei o pauza pentru a te calma, iar apoi sa ii explici ca ai fost furios, nemultumit, obosit etc. Cand esti fericit din diverse motive, este, de asemenea, recomandat sa ii spui copilului tau acest lucru.

Emotiile in povesti, cantece si jocuri. Poti folosi momentul lecturii de seara pentru a vorbi despre emotiile personajelor: cum s-au simtit in diverse momente ale povestii si de ce. Cantecele, de asemenea, pot fi o sursa de informatii despre emotii. Iar jocurile cu papusi sau figurine sunt momente perfecte pentru exemplificarea emotiilor.

In jurul varstei de 3 ani, poti folosi imagini care exprima diverse emotii pentru a-i exersa capacitatea de recunoastere a emotiilor. Le poti folosi astfel:

  • arata-i fiecare cartonas in parte si numeste emotia exprimata
  • asaza cartonasele cu fata in jos, iar copilul intoarce cate un cartonas pe rand si numeste; emotia exprimata. Apoi este randul tau sa intorci un cartonas si sa numesti emotia asociata lui;
  • asaza cartonasele cu fata in sus, numeste o emotie, iar copilul trebuie sa aleaga cartonasul care exprima emotia respectiva.

Este foarte posibil ca primele incercari in educatia emotionala a copilului tau sa nu dea rezultatele dorite. Atentia copiilor la aceasta varsta este limitata si instabila, limbajul lor este in plina dezvoltare, iar impulsivitatea este la nivel ridicat. Dar vorbindu-le frecvent despre emotii, ii vei ajuta in timp sa isi constientizeze propriile stari, sa le inteleaga mai bine si sa nu se lase coplesiti de acestea.

Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe