Prevenirea violentei la adolescenti
Formele de violenta in care sunt implicati adolescentii devin din ce in ce mai variate. Poate fi vorba de incidentele din scoala, de confruntari cu alti tineri in cluburi de noapte – din cauza consumului de alcool sau chiar droguri - sau de violenta aparuta in interiorul unei relatii cu o persoana de sex opus. Citeste despre cum pot parintii sa previna violenta in randul adolescentilor.
Masuri de prevenire a violentei in relatiile romantice
- Vorbeste-i deschis despre aspectele de care este bine sa aiba grija intr-o relatie romantica.
- Explica-i mai detaliat despre nevoile pe care le are fiecare partener dintr-o relatie si care trebuie sa fie satisfacute (aici intra si nevoia de libertate, cea de intimitate).
- Aminteste-i ca fiecare individ, mai presus de toate, are drepturi: dreptul de a pune punct unei relatii atunci cand isi doreste, dreptul de a refuza o cerere venita din partea partenerului si pe care o considera neadecvata, dreptul de a cere ajutor, dreptul la libera exprimare, la opinii proprii etc.
- Este bine sa ai mereu pregatite raspunsuri logice pentru copilul tau, evitand etichetarea si stereotipurile. Iti reamintesti expresia: „Generatia voastra…”
- Ajuta-l sa identifice corect violenta intr-o relatie romantica. Nu este vorba doar de violenta fizica, ci este nevoie sa fie atent la gesturile, cuvintele si atitudinea partenerului. Amenintarile, posesivitatea, apelurile telefonice repetate, gelozia sunt doar cateva dintre formele de violenta care apar intr-o relatie.
Pericolele consumului de droguri sau alcool
- Este benefic sa te informezi despre aceste subiecte, sa inveti sa recunosti consumul de droguri.
- Invata-l pe copilul tau sa spuna nu. Este foarte probabil sa aiba nevoie de aceasta abilitate in relatiile cu cei de varsta lui.
- Incearca sa ii cunosti pe prietenii lui si incurajeaza-l sa ii invite la voi acasa.
- Cauta impreuna cu adolescentul tau informatii despre efectele pe care le are consumul de alcool asupra sanatatii fizice si psihice.
Recomandari generale pentru prevenirea violentei
- Invata-l pe adolescent sa rezolve conflictele intr-o maniera pasnica. Poti fi un model pentru copilul tau, aratandu-i cum se pot rezolva conflictele de familie.
- Ajuta-l sa isi gaseasca un model. Un profesor pe care il respecta, o persoana pe care a intalnit-o in cadrul cursurilor extrascolare sau o ruda cu care are o relatie speciala pot deveni modele de comportament pentru copilul tau. Influenta unui astfel de model pozitiv poate reduce probabilitatea ca adolescentul tau sa aiba comportamente violente.
- Vorbeste-i copilului despre cum poate identifica violenta verbala.
- Incurajeaza-l pe copil sa se implice in programe de voluntariat care combat sau previn violenta. Iata doua exemple de organizatii care desfasoara astfel de programe: Viitorul Tinerilor si Youth Voices.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.
-
Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.
-
Abilitatile sociale ale copiilor care pot preveni bullying-ul sau hartuirea la scoala
Hartuirea intre elevi, fizica sau verbala, este una dintre problemele cele mai frecvente care apar la scoala, cu efecte daunatoare pe termen lung, atat pentru victime, cat si pentru agresori.
Comentează: