characters characters

Sapte strategii pentru performanta scolara

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 octombrie 2018    |   5955 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

performanta scolara
Orice elev isi doreste sa investeasca cat mai putin timp pentru a invata, dar sa obtina rezultate scolare cat mai bune. Pentru a veni in ajutorul acestor elevi aflati mai mereu in „criza de timp”, specialistii in educatie recomanda sapte strategii de a invata cat mai eficient:

Asocierile si analogiile

Creierul functioneaza cel mai bine atunci cand opereaza cu asocieri. Recomanda-i copilului tau sa incerce sa lege orice informatie noua cu o informatie pe care o stie deja. Analogiile sunt recomandate si ele fiindca ajuta la o reamintire mai usoara. 

Citeste si alte materiale despre acest subiect:

Strategii de lectura - cum poate intelege copilul un text

Metode eficiente de invatare


Pregatirea pentru lectiile urmatoare

In afara de a invata lectiile deja predate, copilul tau poate citi in avans lectia urmatoare. Astfel, informatiile predate la clasa vor fi familiare copilului, iar memoria sa de lucru nu va fi suprasolicitata in timpul orei. In plus, astfel copilul poate face asocieri intre explicatiile profesorului si informatiile pe care le-a citit in manual. Acest obicei ii va fi util si la liceu si la facultate, cand orele vor include mai multe informatii complexe.

Abrevierile

Notitele luate in timpul orelor pot fi esentiale pentru intelegerea materiei acasa. Invata-l pe copil sa foloseasca prescurtari si simboluri pentru a scurta timpul in care ia notite si pentru a se putea concentra mai mult asupra ideilor pe care le afla decat asupra notarii lor pe caiet. Si aceasta abilitate ii va fi utila la liceu si mai ales la facultate. Este important insa ca prescurtarile folosite sa fie intuitive si sa le foloseasca in mod consecvent, pentru a le putea intelege mai tarziu.

Recitirea lectiei imediat dupa ce a fost predata

Desi deseori pauzele sunt prea scurte pentru a le dedica tot invatarii, invata-l pe copil sa arunce o ultima privire asupra lectiei dupa ce ora s-a incheiat. Daca si-a notat ideile principale astfel incat sa ias in evidenta vizual ii va fi usor sa faca acest lucru. De ce este recomandata recitirea notitelor la sfarsitul orei? Pentru a consolida informatiile memorate. Astfel ii va fi mai usor acasa, atunci cand va trebui sa invete sau sa isi faca temele.

Pauzele

Pauzele sunt la fel de importante ca perioadele de studiu. Cand insa programul copilului este prea incarcat sau cand ii este usor distrasa atentia de la invatare, pauzele pot parea un capriciu. Recomanda-i copilului tau sa ia o pauza atunci cand observa ca nu se mai concentreaza asupra lectiilor sau temelor, cand se simte prea obosit sau cand a incercat sa rezolve o problema si este exasperat ca nu gaseste o solutie. Pauzele sunt eficiente atunci cand sunt folosite pentru energizare sau odihna: poate face putina miscare, poate face o plimbare scurta afara, poate sta intins cateva minute, bea apa etc.

Recomanda-i sa invete in acelasi loc

Invatarea este strans legata si de context. De aceea, nu se invata in dormitor fiindca acest loc ar trebui asociat doar cu somnul si odihna. In plus, cand copilul repeta lectia de mai multe ori in acelasi loc, atunci cand va da un test, de exemplu, ii va fi mai usor sa isi aminteasca materia, amintindu-si unde a invatat.

Organizarea creativa a informatiei

Spune-i copilului tau ca este liber sa isi organizeze informatiile asa cum vrea si cum ii este mai usor pentru a le intelege. Poate realiza scheme, poate folosi sageti pentru a indica relatii intre diferite concepte si fenomene, poate adauga comentarii sau intrebari pe marginea textelor etc. De asemenea, invatarea ar trebui directionata spre integrarea informatiei, conectarea si aplicarea ei. Atunci cand invata un concept, incurajeaza-l pe copil sa gaseasca aplicatia acestuia in viata reala. 

Desigur ca strategiile de invatare pot fi utile, insa conteaza foarte mult disponibilitatea de a invata si de a fi prezent 100% in activitatea prestata. Numai asa, strategiile vor fi eficiente in invatare. Copilul tau ce strategii de invatare foloseste?

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe