characters characters

(partea a II-a) Cum ajutam copiii sa scape de frica de examene odata instalata

(interviu cu Cristina Honcioiu, specialist Intuitext in educatie)

15 februarie 2019    |   1534 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

teama fata de examene
(Aici puteti citi prima parte a interviului)


Care e mesajul corect pe care adultii ar trebui sa-l transmita copiilor in legatura cu aceste lucrari de verificare?

Mesajul corect este ca Evaluarea Nationala/ concursurile sunt niste situatii in care ei vad ce stiu si ce nu stiu, pentru a sti unde sa lucreze in vederea imbunatatirii propriilor achizitii (raportarea la sine), cu relaxare si incredere ca va reusi sa-si imbunatateasca rezultatul.


Ca nu sunt situatii cu totul noi, ci au mai facut asa ceva, ca au timp, iar simularile de la clasa sunt foarte utile in acest sens. inainte de examenul efectiv, daca copilul se simte nelinistit, ii ascultam nelinistea, ii spunem ca e normal sa se simta putin nelinistit, ca a mai facut asa ceva, ii spunem sa respire controlat si rar, sa isi imagineze ceva ce il face sa se simta bine, care il calmeaza etc.


E bine ca adultul (profesor si parinte), daca are vreo problema/ neliniste/ miza legata de participarea copilului la concurs sa si-o lamureasca inainte sa abordeze copilul si sa nu o proiecteze pe copil. Sa nu oblige copilul sa participe la concursuri.

Daca sunt examene cu miza mare, precum cel de la clasa a VIII-a, este foarte important ca elevul sa se pregateasca din timp pentru ele, temeinic, astfel incat sa aiba o siguranta a stapanirii materiei de examen.


Dar abordarea in fata unei note/ calificativ mai putin multumitor?

Este important ca in fata unei note sau a unui calificativ mai putin multumitor sa observi copilul. Astfel, vezi cum se raporteaza el la aceasta situatie. Cum se simte? Ce gandeste despre aceasta situatie?

Ascultare activa este necesara daca sunt emotii mai putin placute traite de catre copil, e important sa-si manifeste supararea, furia, tristetea, teama in prezenta unui adult care nu il intrerupe cu sfaturi si corectari.

Dupa ce s-a produs descarcarea emotionala si copilul pare mai calm, este importanta o discutie despre ceea ce inseamna o nota/ un calificativ. Nu as acorda o importanta mare notei, ci as pune accentul pe ceea ce a facut bine si pe ideea ca sunt aspecte pe care le are de invatat pentru ca ii vor fi de ajutor.

Citeste integral partea a II-a a interviului.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Halloween-ul  - o sarbatoare din ce in ce mai cunoscuta in Romania
    Halloween-ul - o sarbatoare din ce in ce mai cunoscuta in Romania
    25 octombrie 2022   

    Luna octombrie pentru multi dintre noi este doar o luna in care facem tranzitia de la zilele calduroase, de vara, la cele friguroase, de iarna.

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

Mai multe