Obiceiuri pentru fericire
Fericirea este o stare generala spre care tindem cu totii, indiferent de varsta. Din pacate odata dobandite clipele de fericire, ele nu dureaza mult si ne reintoarcem la cum ne simteam inainte. De ce se intampla asta? Fiindca fericirea are nevoie sa fie intretinuta in mod constant, la fel ca un foc de tabara. Daca nu punem lemne pe foc, el se va stinge la un moment dat. La fel se intampla si cu fericirea. Cel mai bun combustibil pentru a mentine fericirea vie sunt obiceiurile.
Citeste si:
Sapte obiceiuri care contribuie la fericire
10 actiuni care aduc mai multa fericire in familia voastra
Obiceiuri legate de stilul de viata
Alegerile care ne influenteaza starea de sanatate fizica ne vor influenta intotdeauna si starea emotionala. De aceea, oamenii cu un nivel ridicat de fericire au obiceiuri care incurajeaza un stil de viata sanatos:
- Somnul, odihna si relaxarea sunt prioritati in viata de zi cu zi. Cand resursele de energie fizica nu sunt refacute, consecintele se vor vedea nu doar pe plan fizic, ci si emotional.
- Alimentatia sanatoasa este sustinuta si incurajata. Alegerile pe care le facem cand vine vorba de mancare ne pot afecta nivelul de energie fizica, dar si functionarea cognitiva si emotionala.
- Miscarea fizica este parte a rutinei zilnice. Desigur, timpul este limitat, iar exercitiile fizice intense nu pot fi parte a programului zilnic al fiecaruia dintre noi. Mersul pe jos, urcatul pe scari sau joaca in aer liber alaturi de copii pot fi insa integrate mai usor in viata de zi cu zi.
- Noutatea si invatarea sunt aspecte valoroase ale vietii de zi cu zi. Felul in care ne petrecem timpul liber poate contribui la cresterea si fericirea noastra sau, dimpotriva, la stagnare si insatisfactie. Lectura, cursurile sau hobby-urile creative, vizitele in locurile noi si activitatile care dezvolta abilitati noi sunt modalitati de petrecere a timpului care contribuie mai mult la fericire decat activitatile sedentare precum timpul petrecut in fata ecranelor.
Obiceiuri de gandire si gestionare a emotiilor
Accepta urcusurile si coborasurile de care au parte in fiecare zi. Reusitele, coincidentele fericite, ajutorul primit din partea celor din jur sunt ocazii de bucurie si recunostinta, care nu depind in totalitate de controlul nostru. Esecurile, obstacolele, surprizele neplacute sau refuzurile sunt de asemenea, rareori in controlul nostru total. De aceea, obiceiul de a le accepta si de a nu ne lasa coplesiti de ele este esential pentru nivelul de fericire si stare de bine.
Se concentreaza asupra solutiilor cand se afla in impas, nu asupra problemei. Cand intampini o dificultate sau un obstacol in cale, te gandesti mai intai cum sa il depasesti sau la felurile in care aceasta problema te poate afecta pe viitor? Cand ne concentram asupra posibilelor consecinte neplacute, riscam sa ne lasam coplesiti de emotii si, in timp, sa dezvoltam o stare emotionala predominant negativa.
Sunt recunoscatori nu doar pentru lucrurile materiale pe care le detin, ci si pentru oamenii din preajma lor. Relatiile sociale se numara printre cele mai importante surse ale fericirii de-a lungul vietii, insa deseori acestea tind sa fie neglijate, pe masura ce responsabilitatile si grijile de zi cu zi devin mai coplesitoare. Cand ne amintim sa fim recunoscatori pentru persoanele dragi din viata noastra, nivelul de fericire creste, deoarece vom fi mai motivati sa actionam astfel incat sa dezvoltam aceste relatii.
Infrunta situatiile in care simt frica sau nefericire, ajustandu-si emotiile si comportamentele. Deseori, evitarea situatiilor care ne sperie sau ne aduc un nivel de disconfort sau tristete contribuie la nefericire si mai adanca pe termen lung. De exemplu, evitarea provocarilor profesionale duce la stagnare in cariera si la insatisfactie financiara. Cand alegem sa abordam direct situatiile care ne sperie in loc sa le evitam, cresc sansele de a progresa si, implicit, nivelul increderii in sine.
Isi accepta emotiile, indiferent daca ele sunt pozitive sau negative, ca parte a experientei de viata. Pe masura ce exersam trairea integrala a propriilor emotii, acestea devin mai putin coplesitoare si mai usor de acceptat, chiar daca sunt neplacute sau dificile.
Toate aceste obiceiuri sunt reunite de catre psihiologi sub umbrela conceptului de ”flexibilitate psihologica”. Aceasta vine in sprijinul reglarii emotiilor si ofera oamenilor posibilitatea de a actiona constient. O persoana flexibila psihologic va lua decizii bazate pe valorile si credintele adanc inradacinate in sine, decat pe baza emotiilor de moment pe care le traieste. Flexibilitatea psihologica inseamna:
- A fi prezent aici si acum
- A fi deschis la noi experiente indiferent de gandurile sau emotiile pe care le traim
- A actiona in functie de propriile valori si credinte
Persoanele flexibile din punct de vedere psihologic reusesc sa fie proactive, sa isi regleze mai usor emotiile, sa aiba mai putine simptome depresive sau anxioase, au un nivel mai ridicat de rezilienta emotionala si relatii apropiate cu membrii familiei.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
-
Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.
Adauga tu primul comentariu: