Fericirea si obiceiurile care o sustin
Se vorbeste mult despre fericire si starea de bine, existand o intreaga industrie a dezvoltarii personale si o intreaga ramura a psihologiei (psihologia pozitiva) dedicata factorilor care ne ajuta sa avem o viata fericita si implinita.
Intotdeauna vor exista lucruri pe care nu le putem controla, asa ca fericirea nu va fi niciodata o stare permanenta. Dar putem sa schimbam felul in care gandim si actionam de obicei, pentru a face loc starii de bine in viata noastra.
Iata ce obiceiuri pot sa iti schimbe in bine viata:
Formeaza-ti o gandire pozitiva. Gandirea pozitiva nu inseamna refuzul de a accepta aspectele negative ale situatiilor prin care trecem sau negarea emotiilor dificile, ci mai degraba o orientare generala catre solutii si catre recunoasterea aspectelor pozitive. A gandi pozitiv nu inseamna nici a incerca sa fii fericit tot timpul, cu orice pret, in ciuda oricaror circumstante, ci inseamna a pastra convingerea ca lucrurile pot fi imbunatatite sau, in cel mai rau caz, ca nu sunt de nedepasit.
Miscarea fizica te face sa te simti mai bine, mai increzator in propria persoana, iti imbunatateste starea de spirit, te elibereaza de stres si te ajuta sa devii mai creativ. Inlocuieste timpul petrecut in mod pasiv (de exemplu, in fata televizorului) cu timp dedicat activitatii fizice si vei observa cu siguranta o schimbare in bine a dispozitiei tale.
Fa lucrurile pe rand. Vei fi mai eficient daca vei realiza activitati, pe rand si nu deodata. Multitaskingul nu este eficient si in plus, aduce stres si nemultumiri. Nu incuraja multitasking-ul nici la copilul tau, oricat de tentant ar fi. Concentrarea atentiei pe o singura activitate pentru mai mult timp este secretul eficientei si este una dintre abilitatile pe care incepem sa le pierdem, fiind inconjurati de atatea surse de distragere a atentiei.
Apropie-te de oamenii pe care ii admiri. Daca iti doresti sa iti formezi un nou obicei sanatos, abordeaza oamenii care deja au acest comportament. De exemplu, mergi la cumparaturi cu o prietena care gateste sanatos sau fa miscare alaturi de cineva pentru care activitatea fizica este deja o parte normala a vietii. Acelasi lucru il poti recomanda si copilului tau. Vrea sa aiba rezultate mai bune la o anumita materie? Incurajeaza-l sa se imprieteneasca cu un copil care deja se descurca bine. Multe dintre schimbarile pe care dorim sa le facem in viata noastra sunt mai usor cu ajutorul oamenilor din jur. Este important sa nu subestimezi importanta influentei sociale asupra noastra.
Bunatatea este un obicei ce poate fi cultivat pentru cresterea starii de bine. Poti fi bun prin actiuni mici indreptate asupra unei persoane sau a unui grup. Compasiunea sau voluntariatul pot fi actiuni prin care sa iti exprimi bunatatea.
Renunta la critica si lamentari. Un exercitiu util este sa incerci sa iti dai seama cat de repede incepi sa critici sau sa te plangi de lucrurile care nu merg bine sau asa cum ti-ai dori. La ce ora din zi te plangi pentru prima data de cei din jur? De cate ori pe zi spui un lucru negativ despre alti oameni sau despre starea lucrurilor din jur? Critica este un obicei foarte raspandit si deseori incurajat de interactiunile cu cei din jur (se pare ca un adult se plange de lucrurile care nu ii convin de 15-30 ori pe zi). De cate ori in grupul de prieteni sau in familie nu s-a intamplat ca unul dintre voi sa se planga de ceva, pentru ca ceilalti sa ii urmeze exemplul, eventual cu un motiv de critica si mai grav? Copiii pot prelua foarte usor acest comportament, care le scade motivatia pentru invatare (atat scolara, cat si extrascolara) si le poate afecta perseverenta. Pentru a constientiza mai usor numarul lamentarilor pe care le formulam in fiecare zi, exista un exercitiu destul de cunoscut in domeniul dezvoltarii personale: poarta o bratara elastica pe care sa o muti pe mana cealalta de fiecare data cand te suprinzi lamentandu-te. Lamentarile sunt diferite de incercarile de a schimba o situatie care ne deranjeaza, comunicand persoanelor potrivite, intr-un mod nonviolent, aspectele care ar putea fi imbunatatite.
Invata sa te relaxezi. Traind conectati permanent la o multime de surse de informatii si la retele de comunicare virtuala, poate fi dificil sa ne relaxam cu adevarat. Daca te simti obosit sau tensionat tot timpul, este important sa iti amintesti ca relaxarea in fata unui ecran (telefon, tableta sau televizor) nu are aceleasi efecte ca relaxarea in natura sau in aer liber, in liniste sau realizand o activitate preferata (de exemplu, un sport).
*Sursa foto: Pexels.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: