characters characters

“O palma nu a omorat pe nimeni!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 august 2014    |   2303 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/littlecrazybutterfly/6108837478


In 2013, studiul realizat de Salvati Copiii arata ca 63% dintre copiii romani declara ca sunt batuti de catre parinti, desi doar 38% dintre parinti recunosc ca folosesc bataia ca metoda de disciplinare. Statisticile nu ne mira, daca inca auzim parinti spunand, “O palma nu a omorat pe nimeni”, “O palma data nu va fi amintita de copil mai tarziu”, “O palma e necesara atunci cand copilul nu intelege cu vorba buna”etc.


Ce efecte are violenta fizica asupra copiilor?

Iata ce trebuie sa stii despre efectele pedepselor corporale – inclusiv “inofensiva” palma la fund atunci cand copilul nu pare sa te asculte.


Copiii supusi pedepselor corporale au mai putina materie cenusie decat copiii care nu sunt batuti. Mai putina materie cenusie inseamna mai putin autocontrol si un coeficient de inteligenta mai scazut. Cu alte cuvinte, cu cat copiii sunt pedepsiti mai mult folosind violenta, cu atat mai putin vor fi capabili sa isi controleze comportamentul si sa isi corecteze “greselile” care duc la pedeapsa corporala.

De aceea, copiii pedepsiti violent in copilarie au un risc mai mare de a dezvolta in adolescenta si la maturitate probleme legate de anxietate, consum abuziv de droguri sau alcool si dependente.


Copiii batuti devin violenti la randul lor

  • Studii realizate pana in prezent au aratat ca atunci cand copiii in jurul varstei de 3 ani sunt palmuiti, devin mai violenti si agresivi atunci cand ajung la gradinita decat copiii ai caror parinti nu aleg palmuirea ca metoda de disciplinare;
  • De asemenea, copiii pedepsiti folosind violenta fizica isi formeaza o atitudine ostila fata de cei din jur: se asteapta ca ceilalti sa fie agresivi fata de ei si devin la randul lor agresivi.
  • Baietii care sunt palmuiti de tatii lor tind sa dezvolte comportamente de violenta impotriva animalelor;
  • Copiii care sunt palmuiti au un nivel mai crescut de cortizol in saliva (cortizolul fiind un hormon al stresului) decat cei care nu sunt palmuiti;

Palmuirea are efect doar pe moment

  • Palmuirea ca metoda de disciplinare are efect pe termen scurt, insa nu si pe termen lung, copiii dezvoltand simptome ale comportamentului antisocial;
  • Palmuirea este eficienta insa numai in prezenta celui care o foloseste (copilul va repeta comportamentul nedorit in prezenta persoanelor care nu il pedepsesc.);

Niciun studiu nu a gasit un efect benefic al palmuirii asupra copiilor.


Cu ce sa inlocuiesti palmuitul?

In final, care este mesajul psihologilor adresat parintilor care aduc argumente precum “Si eu am fost batut putin cand eram mic si acum sunt bine.”? Poate oamenii care au fost palmuiti in copilarie ar fi fost mai fericiti daca parintii lor nu ar fi apelat la aceasta metoda de displina. In plus, consecintele violentei fizice asupra copiilor nu pot fi anticipate de niciun parinte – nu poti evalua pierderile emotionale si cognitive pe care le va suferi copilul tau daca alegi sa folosesti forta fizica asupra lui.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe