characters characters

„Nu am chef de nimic.” Cum reactionezi cand copilul are o zi proasta

Cum il motivezi pe copil cand e intr-o stare proasta

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 iunie 2018    |   4629 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

nu am chef de nimic
Cu totii stim ca unele zile sunt mai bune, in timp ce altele sunt mai putin bune. Din diferite cauze, uneori nu avem energie sa ducem la capat tot ce avem de facut, nu ne putem bucura de viata sau ne lipseste entuziasmul pentru o activitate care ne incanta pana nu de mult. Acelasi lucru se intampla si copiilor. Cum il poti ajuta pe copilul tau sa iasa dintr-o stare proasta?

Atunci cand copilul tau isi pierde motivatia de a face ceva, devine morocanos, de neinteles, lipsit de chef si parca lipit de canapea sau prizonier al propriului dormitor. Este posibil sa il ajuti sa iasa din aceste stari, afland mai multe despre cum functioneaza motivatia. 

Afla si alte lucruri utile despre motivatie:

Cum il motivam pe copil sa invete

Motivatia intrinseca versus motivatia extrinseca

Iata cateva modalitati prin care poti sa iti ajuti copilul sa iasa dintr-o stare proasta:

Incurajeaza-l sa afle ce il motiveaza. Un anumit tip de muzica, cateva exercitii fizice sau o conversatie scurta cu u prieten pot fi modalitati prin care copilul tau se poate “activa” atunci cand simte ca “nu are chef de nimic”. Descoperirea lucrurilor care ii cresc buna dispozitia si energia reprezinta un bun exercitiu de autocunoastere si il ajuta sa devina independent. In cele din urma, iti doresti sa poata sa se motiveze singur atunci cand va fi nevoie.

Invata-l sa redefineasca motivatia sau “cheful”. Nu avem nevoie sa fim intotdeauna energizati la nivel maxim, gata sa cucerim lumea. In unele zile, ne putem stabili obiective mai putin ambitioase, dar importante. De exemplu, daca are de scris un eseu, poate nu il va scrie pe tot in aceeasi zi, dar poate cauta informatii utile care sa il ajute in redactarea lui. Aceasta strategie functioneaza pentru ca imparte obiectivele majore in obiective mai mici, care par mult mai usor de atins, dar si pentru ca motivatia tinde sa creasca o data ce incepem o activitate. De aceea...

Recomanda-i sa puna accentul pe actiune, nu pe motivatie. Pentru ca motivatia noastra fluctueaza permanent, este ineficient sa ne ghidam dupa ea atunci cand decidem daca vom face sau nu un lucru. De aceea, invata-l pe copil ca uneori este nevoie doar sa inceapa lucrurile de care nu are chef, pentru ca apoi sa observe ca este motivat sa se ocupe de ele :). Cu cat va face mai des acest lucru, cu atat mai usor ii va fi sa isi regleze singur nivelul de motivatie si sa isi dezvolte perseverenta. De ce functioneaza acest lucru? Cu cat amanam mai mult lucrurile pe care nu vrem sa le facem, cu atat dispozitia noastra emotionala devine mai negativa. Cand incepem sa ne ocupam de lucrurile pe care trebuie sa le facem, starea noastra emotionala se imbunatateste.

Invata-l sa inceapa cu aspectele exterioare. Cateodata cele mai superficiale lucruri pot deveni un bun punct de start: un dus, alegerea unor haine dragute si atentia acordata infatisarii fizice pot aduce plusul de energie de care are nevoie copilul tau.

Uneori insa pasa proasta cum obisnuim sa ii spunem, lipsa motivatiei si a chefului, se poate datora depresiei. Daca observi simptome despresive la copilul tau, o stare dispozitionala proasta care dureaza cel putin doua saptamani si nu pare sa aiba o cauza anume, nu ezita sa ceri ajutor de specialitate.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe