Noul an scolar si ingrijorarile parintilor
Noul an scolar nu aduce griji si stres doar copiilor, ci si parintilor. Problemele legate de scoala sunt universale insa, multi parinti avand aceleasi motive de ingrijorare la inceputul anului scolar. „Va dori copilul meu sa invete?”, „O sa faca fata programului incarcat?”, „Va avea conflicte cu alti colegi?” sunt intrebari care se plimba prin mintea multor parinti, printre listele de rechizite si alte pregatiri pentru noul an scolar.
Iata cele mai frecvente ingrijorari ale parintilor legate de inceputul scolii:
- „Copilul nu vrea sa invete.”
- „Copilul meu nu este atent in clasa si nu este cuminte.”
- „Copilul meu se trezeste foarte greu dimineata.”
- „Temele pentru acasa! Nu vrea sa le faca singur si nu spune ce are de scris pentru a doua zi.”
- „Bullying-ul: copilul meu e agresat (sau copilul meu e agresor).”
Motivatia pentru invatare
Pentru fiecare copil in parte, lipsa motivatiei de a invata apare din diferite cauze. Afla de ce nu este copilul tau motivat sa invete, analizeaza sincer care este atitudinea ta fata de invatare si incearca sa transmiti copilului tau bucuria de a descoperi lucruri noi – la scoala, dar si in afara ei. „Trebuie sa inveti si sa iei note mari” nu este un argument suficient pentru copii. Descopera care sunt punctele sale forte si ce ii place sa faca si porneste de acolo pentru a-i stimula motivatia de a invata.
Daca ai un copil capabil sa obtina performanta intr-un domeniu, cauta sa iti stabilesti un plan pentru noul an scolar. Acest lucru poate insemna si implicarea profesorilor si a altor specialisti care te pot sfatui pentru a urma cele mai bune directii.
Comportamentul in clasa
- In functie de „gravitatea” situatiei, poti cauta solutii impreuna cu cadrul didactic.
- Discuta cu copilul tau si afla care sunt motivele pentru care nu se concentreaza in clasa sau nu este „cuminte”. Cand evaluezi situatia, este important sa ai in vedere si varsta copilului si daca cerintele cadrului didactic se potrivesc cu varsta copilului. La varste mici, copiii au nevoie sa se miste des, iar perioadele in care isi pot concentra atentia fara pauza sunt mai mici decat am prefera:).
- Poti incerca jocuri si exercitii care antreneaza atentia copilului .
- Invata-l pe copil modalitati de negociere si evitare a conflictelor cu ceilalti copii.
Temele pentru acasa
Temele pentru acasa pot da multe batai de cap parintilor si copiilor. Afla care sunt motivele pentru care copilul tau refuza sa isi faca temele si cauta solutia potrivita: sunt prea multe sau prea dificile, programul copilului este prea incarcat cu activitati extrascolare, doarme suficient? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care este bine sa gasesti raspunsul pentru a reusi sa il ajuti pe copil sa nu se lase coplesit de temele pentru acasa. Poti afla mai multe despre acest subiect aici.
Rutina de dimineata
- Cum il ajuti pe copil sa se trezeasca la timp:
- Asigura-te ca adoarme suficient de devreme.
- Stabiliti impreuna rutina de dimineata.
- Gaseste un motiv pentru care copilul sa fie nerabdator sa se ridice din pat. Fie ca e vorba de un mic dejun copios, fie ca e vorba de cateva minute de joaca, incearca sa transformi diminetile in momente de bucurie si afectiune, nu de stres si graba.
Bullying-ul
- Este important sa identifici in scoala o persoana in care copilul tau poate avea incredere si la care poate apela ori de cate ori are probleme. Poate fi un coleg/prieten dintr-o clasa mai mare sau chiar un profesor.
- In plus, pe parcursul anului scolar e nevoie sa il inveti strategii de comunicare asertiva, strategii prin care sa se tina la distanta de copiii agresivi si strategii prin care sa inteleaga ca atunci cand i se spun lucruri urate despre el, acestea nu sunt adevarate.
- Poti incerca si o activitate practica pentru a-l invata cum sa faca fata bullying-ului.
- Daca esti ingrijorat de faptul ca ai un copil care ar putea deveni agresor, incearca sa intelegi de ce copilul alege sa fie violent fata de ceilalti. Afla care sunt emotiile care stau la baza comportamentului copilului tau si invata-l care sunt comportamentele prin care le poate exprima. De exemplu, in locul violentei atunci cand are un conflict cu un alt copil, poate folosi negocierea.
- Apeleaza si la psihologul scolii daca nu reusesti sa gasesti o solutie.
Pe tine ce te ingrijoreaza cel mai mult in noul an scolar?
*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
-
Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.
Adauga tu primul comentariu: