characters characters

Metode de a invata repede si eficient

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 decembrie 2018    |   4148 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

metode de a invata repede si eficient
Invatarea poate fi usoara si distractiva, mai ales cand vine vorba de metodele digitale de invatare, insa vor fi si multe momente in care invatarea este dificila, iar copiii trebuie sa depuna eforturi considerabile pentru a obtine rezultate bune. Este natural ca, de exemplu, pregatirea pentru un examen sa fie mai dificila. Care sunt factorii care ii ajuta pe copii sa obtina succesul in invatare?

Metode de a invata repede si eficient


Iata cum explica oamenii de stiinta invatarea eficienta:

Pentru ca invatarea sa fie eficienta, este bine ca elevul sa aleaga intotdeauna cea mai grea sarcina.
Elevii pot sa isi maximizeze performantele daca isi depasesc propriile limite, de fiecare data, putin cate putin, depasindu-si zona de confort. Astfel, este bine sa recomanzi copiluui tau sa isi propuna obiective de invatare care sa il provoace, nu care ii sunt confortabile.

 

Citeste si:

Cum motivam adolescentii sa invete

Cele mai eficiente 7 metode de invatare



Invatarea este direct proportionala cu concentrarea atentiei.

Un aspect evident, dar usor de trecut cu vederea intr-o epoca a distragerii atentiei. Concentrarea atentiei in mod exclusiv asupra materiei de invatat este un ingredient esential pentru intelegerea materiei. Studiile arata ca simpla prezenta a telefonului (nu utilizarea lui activa) poate afecta negativ performanta scolara si profesionala. Recomanda-i copilului tau sa puna deoparte telefonul atunci cand invata, sa se delogheze de pe retelele de socializare si sa isi stabileasca un interval de timp pe care il dedica in mod exclusiv invatarii. De exemplu, poate invata pentru 45 minute, apoi poate lua o pauza in care sa se relaxeze.

Accentul pe lucrurile mai dificile sau mai putin interesante

Copiii ar trebui sa inceapa sa isi faca temele acordand prioritate celor pe care le considera mai dificile sau mai plictisitoare. Exista mai multe motive pentru care aceasta abordare este eficienta: copiii au mai multa energie atunci cand incep sa invete, iar satisfactia de a fi incheiat cea mai dificila sarcina ii va motiva sa continue sa invete si restul lectiilor. In plus, aceasta strategie descurajeaza procrastinarea si, indirect, duce la cresterea increderii in sine a copilului tau.

Metacognitia sau „Cum invat cel mai bine?”

In timp, copiii care isi asuma responsabilitatea pentru invatare vor deveni capabili sa isi autoevalueze strategiile de invatare puse in practica. Este bine sa il incurajezi pe copil sa isi analizeze obiceiurile mai bune si mai putin bune care se leaga de invatare si eficienta metodelor de invatare puse in practica. Iata cateva intrebari care il pot ajuta pe copilul sau adolescentul tau sa isi imbunatateasca invatarea: Care sunt obiceiurile care ma ajuta sa am succes? Care sunt lucrurile care ma fac sa invat mai greu? Ce tind sa trec cu vederea cand invat o anumita materie? Cum reactionez cand n-am inteles ceva si cum ar fi mai bine sa reactionez?

Responsabilitatea si autonomia copilului dicteaza efortul pe care il va depune in invatare

De ce nu este bine sa faci temele in locul copilului tau? Pentru ca nu il vei incuraja astfel sa isi asume responsabilitatea pentru invatare si nu ii vei incuraja autonomia. Copiii incurajati sa devina autonomi au rezultate scolare mai bune, pentru ca inteleg ca invatarea este o activitate care le apartine si pe care o pot controla ei. Astfel, nivelul de motivatie intrinseca pentru invatare creste o data cu autonomia copilului.

Repetitia nu e doar mama invatarii, ci si mama invatarii eficiente.

A obtine performante bune nu se poate face folosind scurtaturi, ci numai prin efort sustinut si intens de-a lungul intregului an scolar, nu doar inainte de examenele finale. Acest lucru inseamna a folosi repetitia ca metoda de fixare a informatiilor pe tot timpul anului scolar, dar si modalitati de evaluare si recapitulare periodica a materiei.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe