Metode de a invata eficent
Secretele elevilor de succes
Cum reusesc unii copii si adolescenti sa obtina rezultate bune in mod constant? Nu este vorba doar de inteligenta, ci si de obiceiurile de invatare si de atitudine. Acest lucru inseamna ca observand sau intreband copiii cu rezultate bune despre metodele lor de invatare, putem sa ii ajutam pe copiii care au dificultati la scoala sa obtina rezultate la fel de bune.
Iata cum ar putea fi formulate pe scurt sfaturile pe care le-ar da elevii de succes:
„Descopera ce metode de invatare functioneaza pentru tine.”
Elevii care au succes la scoala au descoperit ce tehnici de invatare li se potrivesc si le folosesc pentru a se pregati pentru examene sau teste. Exista insa o serie de recomandari care ajuta intotdeauna invatarea, asa ca nu ezita sa ii oferi copilului tau si cateva sfaturi generale despre invatare.
Citeste si alte articole despre invatarea eficienta:
Recomandari pentru o recapitulare eficienta
Care sunt caracteristicile copiilor care au succes la scoala
„Accepta ca nu va fi intotdeauna usor.”
De multe ori, rezultatele bune se obtin cu efort si cu perseverenta. Chiar si cand materia este usor de inteles de catre elev, cantitatea ei poate necesita eforturi indelungate. Cand copilul tau intelege ca nu este intotdeauna usor sa invete, insa ca eforturile sale sunt rasplatite de rezultate, va reusi sa nu mai amane si sa nu se descurajeze la primul obstacol. Incurajeaza-l pe copilul tau atunci cand se plange ca invatarea este dificila, cautati impreuna informatii suplimentare despre subiectul respectiv si asigura-l ca este capabil sa depaseasca dificultatile cu care se confrunta.
„Repetitia este secretul succesului.”
„Practica este cheia. Priveste-ti notitele cu cel putin doua saptamani inaintea unui examen. Reciteste-le si familiarizeaza-te din nou cu ceea ce ai scris. Pune-ti intrebari despre ceea ce ai scris si noteaza-ti indoielile si zonele in care iti dai seama ca ai nevoie de informatii in plus.”, marturiseste un alt elev.
„Prefa-te ca te intereseaza ce citesti.”
Cu totii am prefera ca elevii sa fie interesati in mod sincer de materiile pe care le invata la scoala, insa acest lucru nu este posibil intotdeauna. Elevii de succes gasesc modalitati prin care isi depasesc dezinteresul fata de anumite domenii, incercand sa isi imagineze situatiile in care respectivele informatii le-ar fi de folos si incercand sa le priveasca din perspective noi.
In timp, strategia poate da rezultatele dorite.
„Asuma-ti rolul de elev sau student constiincios.”
Felul in care ne privim pe noi insine poate sa ne schimbe felul in care actionam. Elevii de succes stiu ca cei din jur se asteapta de la ei la rezultate bune, dar nu este aceasta singura lor motivatie. De cele mai multe ori, ei insisi au asteptari ridicate de la propria activitate si isi iau rolul de elev in serios. Il poti ajuta pe copilul tau sa isi schimbe felul in care se priveste pe el insusi cerandu-i sa isi imagineze cum ar trebui sa actioneze pentru ca rezultatele sale scolare sa fie mai bune. Incurajeaza-l sa vizualizeze cum isi face un program de invatare zilnic, cum isi concentreaza atentia asupra invatarii si cum isi organizeaza mai bine materia. Dupa exercitiile de vizualizare, poate trece la actiune si poate pune in practica ce s-a imaginat. Majoritatea adolescentilor au nevoie doar de un plus de disciplina si autocontrol pentru a invata mai bine, daca stiu deja care sunt metodele de invatare pe care sa le puna in practica..
Ii poti recomanda sa se inspire si de la alti colegi mai eficienti, putand chiar sa le ceara ajutorul.
„Planificarea si prioritizarea sunt importante.”
Elevii de succes isi asuma responsabilitatea pentru programul lor de studiu si isi organizeaza singuri materia si proiectele pe care le au de realizat. In timp, ajung sa se cunoasca cel mai bine si sa isi dea seama de cat timp au nevoie cu adevarat pentru a se pregati. Copiii autonomi invata mai bine, iar motivul pentru care acest lucru se intampla este ca au control asupra procesului de invatare si astfel, motivatia lor intrinseca fata de activitate creste.
„Imparte-ti materialul pe care il ai de invatat, in sectiuni. Astfel, vei invata mai usor si vei invata mult mai in profunzime. In plus, apuca-te din timp, nu doar cu cateva zile inainte de test. De fiecare data cand mergi acasa dupa scoala, fa-ti niste notite pe care sa le lipesti pe un dulap sau pe coperta unei carti. Iti va fi mai usor cand te vrei pregati pentru testul/examenul final.”, recomanda un licean.
Alte sfaturi mai specifice din partea studentilor de succes:
- „Ocupa-te de teme si proiecte cat mai repede dupa ce le-ai primit, preferabil imediat.”
- „Observa stilul si preferintele profesorilor tai.”
- „Ai grija de tine si de nivelul tau de energie.”
- „Ia notite de mana, nu pe laptop.”
- „Mergi la scoala mai devreme. Un sfert de ora inainte de prima ora te poate ajuta sa recitesti lectiile si sa te pregatesti mai bine pentru ore.”
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
Adauga tu primul comentariu: